вторник, 23 ноември 2010 г.

Маамул

Рецептата за маамул е за едни вид дребни сладки, много популярни в Сирия, Ливан, Йордания и Палестина, но непознати в България. Приготвят се с различен пълнеж, най-вече с фурми или орехи. Оформят се в специални формички, такива, каквито са правени отпреди десетилетия. Днес вече има по-съвременни форми, но пък е приятно да приготвяш рецепта по стара технология. За оформянето им е нужно подготовката на тестото да стане от предната вечер.


Продукти за маамул с фурми:

грис – има два вида маамул – само с грис и със смес брашно и грис. Разликата е, че първите стават по-твърди, другите са по-ефирни.
1 чаша брашно
2 чаши грис (или 3 чаши грис съответно)
мармалад от фурми, в друг случай и по-сочни фурми с махнати костилки, които се намачкват добре заедно със захар и масло.
1/4 чаша захар
230 гр.  масло
1/4 ч.л. бакпулвер
7 с.л. вода
щипка сол
щипка махлаб (арабска подправка за сладки)
индийско орехче
канела
смлян ким
смлян анасон
2 с.л. розова вода
печен сусам
пудра захар за поръсване


Приготвяне:

Смесете гриса, брашното, захарта, леко разтопеното масло, водата, розовата вода, бакпулвера и подравките с изключение на канелата, индийското орехче, сусама. Омесете добре и оставете в купа, покрийте тестото с навлажнена кърпа. Трябва да престои цяла нощ. Междувременно обезкостените фурми се слагат на водна баня леко да се затоплят, добавя се малко масло и захар и се намачкават добре. Смесват се с печен сусам, индийското орехче и канелата.
На другият ден се правят сладките като се къса топче от тестото, пълни се с плънката и се оформя, след което се слага във формата, леко набрашнена, притиска се и формата се почуква леко по масата, за да падне сладката.

Има различни размери форми - от показаната на снимката до такива с диаметър 4 см

Внимателно (със шпатула) се пренася и нарежда се в намаслена тавичка. Пекат се на 200 градуса докато леко порозовеят. Не трябва да се препичат. Още топли се поръсват с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации