сряда, 10 ноември 2010 г.

Арабски имена на Пророците и на други библейски персонажи

В Корана са споменати всички старозаветни пророци, тъй като ислямът за мюсюлманите е продължение на предишните две небесни религии – юдаизма и християнството. Почитането на всички пророци е в основата на исляма и може би заради това мюсюлманите бяха шокирани по време на скандала с датските карикатури, че може да има подигравка с някои пророци.
Първата колона в имената е на арабски, втората е за онези, които не знаят арабските букви, т.е пак е на арабски, но  с „транскрипция“ на български, а в третата са имената на пророците така, както са познати у нас. Трябва да се знае, че някои звуци в арабския са непроизносими на български освен, ако човек не знае езика, тъй че няма смисъл да се упоменават тези подробности, така или наче арабските имена в България се променят по произношение, освен ако не накараме всички българи да говорят арабски. Ако все пак искате да знаете оригиналното звучене на дадено име, погледнете сайтовете в Публикация „Арабски имена“, там има такива със звук за всяко име.
آدم – Адам – Адам
ادريس – Идрис -Енох
نوح -Нух-Ной
ذو الكفل – Зу Ель Кифиль - Езекил
هارون – Харун – Арон
شعيب – Шуайеб – Йотор
موسى – Муса – Моисей
هود – Худ – Евер
صالح – Салих – Шела
داود – Дауд – Давид
إبراهيم – Ибрахим – Аврам
سليمان – Сюлейман - Соломон
لوط -Лут -Лот
إلياس – Илияс - Илия
اسماعيل – Исмааиль – Исмаел
اليسع – Аль Ясаа – Елисей
اسحاق – Исхак – Исак
يونس – Юнус -  Йона
يعقوب – Якуб – Яков
زكريا – Закария – Захари
يوسف – Юсеф – Йосиф
يحيى – Яхия – Йоан
أيوب – Аюб – Йов
عيسى – Аиса – Исус
محمد – Мухаммед - Мухаммед

Освен пророците, които са упоменати в Корана, в арабския език има имената и на други библейски личности. Това е обусловено от неразривната връзка, която изтъкнахме, а именно между трите небесни религии, както и от факта, че сред арабския етнос има различни конфесии.  Някои от имената тук се използват само от арабските християни – това са Жоржос, Андраос, Михаиль (Мишел), Бутрус и се дължи на факта, че това са имена на християнски светци.
При християните макар и рядко има имена в чест на Иисус Христос по подобие на мюсюлманските имена, започващи с  Абдул (означава Слуга на…. следва някое от 99 имена на Аллах в Корана като да кажем Кадр, цялото име е Абдул Кадр – Слуга на Силния). Християнски арабски имена от този тип са например Абдул Аиса (Слуга на Иисус, женска форма Амат Аиса), Абдул (Амат) Масих (слуга на Месията), Maриам Ум Аиса (Maрия,  майката на Иисус), Юсеф абу Аиса (Йосиф, баща на Иисус), 'Иса ибн Мариам (Иисус, синът на Мария) и др. Името Абдулла означава просто Слуга на Господа и се използва и от християните.
Избирането на едно такова библейски име – на пророк за момче, а за момиче някое от изброените по-долу женски имена е много добър избор за живеещи в чужбина семейства, тъй като гарантира една по-добра познаваемост и възприетост отколкото някои по-непознати имена въпреки променената си транскрипция, а освен това е напълно съвеместимо с практиките в арабски страни.
مريم - Мариам – Мария
راشيل - Рашил – Рахил
هابيل - Хабиль – Каин
قابيل - Кабиль – Авел
حواء - Хаууаа – Ева
بينيامين - Бениамин – Вениамин
جورج - Жоржос – Георги
جبريل - Жибрииль –  Габриел
دانيال - Даниаль – Даниел
اسماعيل - Исмааиль – Исмаил
عيزرا - Узаир – Езра
جالوت - Жалут – Голиат
اليسع - Аль Ясаа – Исая
اسحاق - Исхак – Исак
بطرس - Бутрус – Петър
شاوول - Шаауул – Саул
صامويل - Самуиль – Самуил
أندريه - Андраос – Андрей
ميخائيل ميشيل - Mихаиль, Мишель – Михаил
إدريس - Идрис – Енох
سارة - Сара – Сара
أيوب - Айюб – Йов
يعقوب – Яаакуб – Яков
Забележка: Името на Господ на арабски е Аллах. То се използва и от арабските християни (плюс думата арраб, която означава Бог), така че не правилно да се твърди, че Аллах е някакъв нов Бог, арабски или по-скоро ислямски.

Автор: Саратед

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации