неделя, 28 ноември 2010 г.

Участие в празненства на немюсюлмани, за да бъдат окуражени и те да участват в нашите празненства




Въпрос № 3325
Участие в празненства на немюсюлмани, за да бъдат окуражени и те да участват в нашите празненства
Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид
 


Слава на Аллах!

Ако тези празненства са на куффар (неверници) и мушрикиин (съдружаващи), тогава е непозволено да се участва в тях, защото се спомага за извършването на грях и нарушение. Участването също така води до имитиране, уподобяване на куффар, което е забранено в Исляма. Пророкът с.а.с. е казал: „Който уподобява хората, е като тях“. (Предаден от Абу Дауд и Ахмад). ‘Умар р.а. също е казал: „Странете от враговете на Аллах по време на техните празници“. (ал-Байхаки)

Ако присъствието се свежда до приемане на покана за ядене (например) и там няма нищо забранено от Исляма, като смесване на мъже и жени, забранени храни и напитки – вино, алкохол и свинско, или танци, музика и пр, като това участие не води до някакво показване на любов към куффар, тогава няма нищо лошо в приемане на такава покана. Човек трябва да се опита да предаде посланието на Исляма до хората там. Пророкът с.а.с. е приел поканата на някои Юдеи.

А Аллах знае най-добре.

2 коментара:

  1. Субхан-Аллах,заглавието е подвеждащо!
    Алхамдулиллах! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Просто заглавието е част от въпроса, потикнал издаването на тази фатуа :)
    Наистина е подвеждащ, но за онези, които ще прочетат само заглавието. Но мислещите ще си кажат - но как така и ще прочетат иначе краткия текст :)

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации