понеделник, 11 октомври 2010 г.

Кой е „Уахабиа“ и какво е тяхното послание?

Въпрос № 10867
Кой е „Уахабиа“ и какво е тяхното послание?
От Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид


Въпрос:
Приех Исляма наскоро и някои хора ме посъветваха да се пазя от Уахбиите – кои са те и към какво проповядват?
 

Отговор:
Слава на Аллах!
Задължение на мюсюлманите е да следват Пратеника на Алалх с.а.с., пътя на праведните Салаф, които са следвали ръководството на Пророка с.а.с., Асахаба и тези, които са ги наследили – Аллах да се смили над тях!
Тези хора се наричат Ахл’л-Сунна уа’л-Джамаа’а (Хора на Сунната и на общността). Всеки, който следва тях, следва пътя на Пратеника на Аллах с.а.с. Пророка с.а.с. е предал посланите на Таухиид (абсолютното единство на Аллах) и отхвърлянето на Ширк (политеизъм, приписване на съдружници на Аллах, на синове и/или дъщери); той призовавал хората да служат на Аллах Единствения и на никого или на нищо друго.
Що се отнася до думата „Уахаби“, някои хора я използуват за обозначаване на посланието на Шейх Мухаммад ибн ‘Абд-л’Уахаб ибн Сулайман ал-Тамиими ал-Уахаб, Аллах да се смили над него и наричат по същия начин последователите му – Уахбии. Всеки, който има знание за делото на Шейх Мухаммад и неговото послание знае, че той е предавал посланието на чистия Таухиид и е предупреждавал против Ширк във всичките му форми – като съпричастност и приближаване към мъртви, към дървета или статуи и пр. В своята ‘акида (вероучение) той следва пътя на праведните Салаф и Тааби’ин (т.е. на най-ранните последователи на исляма), както показват книгите му и неговите фатауи, книгите на последователите му – синовете, внуците му и други. Всички тези книги са издадени и се разпространяват между хората. Посланието му е в съответстие с Корана и Сунната на Неговия Пратеник с.а.с. Уахабизма не е нов път или ново учение, а призовава към Таухиида и към тези аспекти на религията, които са били забравени.
А вие трябва много да внимавате с тези, които са ви предупреждавали да се пазите от Уахабии, защото те са ви предпазвали от следване на правия път и истината. Употребата на думата Уахабия за този, който се съблюдава правата вяра и предупреждава хората от него, е признак на невежество и предубеждение.
Молим Аллах да ви пази невредим и силен.
Вижте също фатуата на Шейх Ибн Бааз, Аллах да се смили над него, 3/1206; също и фатуата от Шейх Ибн Джибрин (в същата категория – „Съвет към тези, които не признават Салафи учени и ги наричат Уахабии“).

А Аллах знае най-добре.

от Islam-QA

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации