неделя, 3 октомври 2010 г.

За разрешението при необходимостта за незрящ човек да държи в къщи куче водач


Въпрос: Кажете допустимо ли е в дадената ситуация на незрящата жена да държи куче водач в дома си, от което тя действително се нуждае?

Отговор: Хвала на Аллах! В Исляма по правило е забранено да се държи куче в дома. Пророкът салляллаху алейхи уа саллам, е посочил три случая, когато това е допустимо: за охрана на някаква територия, за лов, и за защита на домашните животни.
От Абу Хурейра радияллаху анху се предава, че Пратеника на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, е казал: „Онзи, който държи куче в дома си не за охрана и не за лов, то от наградата му за (добрите) дела ежедневно се намалява с два карата.” Този хадис е сведен от ал-Бухари (2197), Муслим (1575).

Също така от Абу Хурейра радияллаху анху се предава, че Пратеника на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, е казал: „Който държи в дома си куче, освен за да пази домашните животни, да ловува или за охрана на територия, то неговата награда за добрите дела се намалява с два карата всеки ден” Този хадис е сведен от Муслим (1575).

И дали е допустимо да се държи куче в къщи за други цели, освен споменатите по-горе? Отговорът е да. Имам ан-Науауи рахимеху Аллах е казал, че има разногласие в мненията на учените за допустимостта да се държи куче с цел, различна от трите споменати по-горе, например за охрана на домове и пътища. Най-правилно е мнението за допустимостта по аналогия кияс с тези три, предвид причината, която може да се разбере от този хадис, а това именно е необходимостта. Край на цитата Шарх Муслим (10/236)

Ибн Абд ал-Бар рахимену Аллах е казл: Съгласно представения хадис е допустимо да се държи в дома куче с цел отстраняване на вреда и удовлетворения на крайните потребности на човека. Край на цитата ат-Тамхид (14/219)

И Аллах знае най-добре!

Islam-QA

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации