събота, 23 октомври 2010 г.

Аллах Единствения


image: Hasnalogy

Из Усул ал-Диин ал-Ислами


 От Шейх Мухаммад ибн Ибрахиим ал-Тууайжри

Слава на Аллах, мир и благослов над Пратеника, семейството му и сподвижниците!
 

Цялата вселена – по начина, по който е сътворена и по начина, по който се управлява, дава свидетелство за Единствеността на Аллах:

Вашият Господ е Аллах, Който сътвори небесата и земята в шест дена, после се въздигна [безподобен] Той на Трона. Покрива Той с нощта деня, който я следва безспир. И слънцето, и луната, и звездите са покорни на Неговата повеля...Негови са творението и повелята. Благословен е Аллах, Господът на световете!“
[ал-Араф, 7:54 – превод на значението] 

Сътворяването на небесата и земята, смяната на деня с нощта, различните неодушевени предмети, растенията и плодовете, сътворяването на хората и животните...всичко това ясно показва, че Всемогъщия Създател е Един, без съдружници и помошници:
 „Това е Аллах, вашият Господ, Творецът на всяко нещо. Няма друг Бог освен Него. Как тогава бивате подлъгвани (да служите на други)!“
[Гафир, 40:62 – превод на значението]

Многообразието и великолепието на всички създадени неща, перфектния начин, по който са оформени, начина, по който се поддържат и управляват, всичко това показва, че Създарвля е Един и всичко това е Неговата воля и правила, че Той решав това, което пожелае:
 Аллах е Творецът на всяко нещо и Той е Разпоредителят (Уакил) за всяко нещо.“
[ал-Зумар, 39:62 – превод на значението] 

Всичко посочено показва, че вселената има Създател, че това е Суверена, Който стой над всичко това и му дава облик:
 „Той е Аллах ­ Сътворителя, Изкусния, Ваятеля! Негови са Най-прекрасните имена. Прославя Го всичко на небесата и на земята. Той е Всемогъщия, Премъдрия.“
[ал-Хашр, 59:24 – превод на значението] 

Цялостта на небесата и земята, реда във вселената, хармонията сред творенията, всичко това показва, че Творецът е Един, без съдружници или помощници:

 Небесата и земята щяха да се разрушат, ако имаше на тях други богове освен Аллах. Пречист е Аллах, Господът на Трона, от онова (зло), което Му приписват!“
[ал-Анбийа’, 21:22 – превод на значението] 

Всички тези творения сами ли са се сътворили – което е невъзможно – или човек се е сътворил и после е сътворил всичко останало – което също е невъзможно:
Нима бяха сътворени от нищо, или те са творците?
Или те сътвориха небесата и земята? Не, ала не се убеждават.“
 [ат-Тур, 52:35-36 – превод на значението]

Причината, Откриването и истинското състояние на човек (фитра) – всичко това показва, че тази вселена има Един, Който довел до това съществуване, всички тези създания имат Ваятел, Който Е Вечножив и Съвършен, Всезнаещ и Благодетел, Всемогъщ и Всесилен, Всемилостив и Милосърден. Негови са Най-прекрасните имена и Божествени атрибути, Той има знание за всяко нещо. Всяко нещо е под Неговия контрол и няма друг, като Него:
 Вашият Бог (Илаах) е единственият. Няма друг Бог освен Него (Ла илааха илла Хуа), Всемилостивия, Милосърдния.“
 [ал-Бакара, 2:163 – превод на значението] 

Съществуването на Аллах е нещо, за което незнанието не се извинява. Това е въпрос на здрав разум:
 „Казваха техните пратеници: „Нима има съмнение спрямо Аллах ­ Твореца на небесата и на земята?“
[Ибрахиим, 14:10 – превод на значението] 

Аллах е сътворил хората с естествено състояние (фитра) да потвърди Неговото Господство и Единство, но шайтана (дявола) е дошъл при синовете на Адам и ги е накарал да се отклонят от своята религия. Според хадис кудси: „Сътворих всички Мои раби като ханииф (монотеисти), но шайтана (дявола) дойде при тях и направи така, че да се отклонят от религията си и си забраниха позволеното“. (Муслим, № 2685).

Сред тях са отричащите съществуването на Аллах, служещите на шайтана и тези, които служат на човек. Това са и служещите на парите, или на огъня, или на животни и пр. Има и такива, които Му приписват съдружници, като служат на камъни или на звезди.

Тези неща, на които се служи, вместо на Аллах, не могат нито да сътворяват, нито да дават препитание, не могат да чуват и виждат, да носят полза или вреда.  И как тогава да се служи на тях, а не на Аллах?

...кое е по-добро ­ разни богове или Аллах, Единосъщия, Покоряващия?“
[Юсуф, 12:39 – превод на значението] 

Аллах е порицал онези, които служат на идолите – невиждащи, нечуващи и немислещи:
Онези, които зовете вместо Аллах, са раби, подобни на вас. Призовете ги, нека ви откликнат, ако говорите истината!
Нима те имат крака, с които ходят, или ръце, с които хващат, или очи, с които виждат, или уши, с които чуват? Кажи: “Призовете вашите съдружници, после ме надхитряйте и не ме изчаквайте!
[ал-Араф, 7:194-195 – превод на значението] 
Кажи (О Мухаммад на хората): „Нима служите не на Аллах, а на онова, което не владее за вас нито вреда, нито полза, а Аллах е Всечуващия, Всезнаещия?“
[ал-Маида, 5:76 – превод на значението] 

Колко невеж е човек за своя Господ, Който го сътвори и му даде препитание. Как човек Го забравя или отхвърля и служи на други, а не на Него:
 Не ходеха ли по земята, със сърцата си да проумеят или с ушите си да чуят? Не очите са слепи, а сърцата в гърдите са слепи.“
[ал-Хадж, 22:46 – превод на значението] 


Слава на Аллах, Господа на световете!

Кажи [о, Мухаммад]: Слава на Аллах и мир за Неговите раби, които Той е избрал! Аллах ли е по-добър, или онези, с които Го съдружават?

(Избраните раби на Аллах са пророците или сподвижниците и учениците на Пророка, или всички вярващи, които заслужават Божието благоволение.)

Или Онзи, Който сътвори небесата и земята, и изсипва за вас вода от небето, и чрез нея сторваме да израстват прелестни градини? Вие не бихте сторили дърветата им да израстат. И така, има ли друг бог заедно с Аллах? Не, ала те са хора отклонени.

Или Онзи, Който направи земята устойчива и прокара през нея реки, и направи там непоклатими планини, и направи между двете морета преграда? И така, има ли друг бог заедно с Аллах? Не, ала повечето от тях не знаят.

Или Онзи, Който откликва на бедстващия, ако Го позове, и премахва злото, и ви сторва наследници на земята? И така, има ли друг бог заедно с Аллах? Ала вие рядко се поучавате!

Или Онзи, Който ви напътва в тъмнините на сушата и на морето, и Който изпраща ветровете като блага вест преди Своята милост? И така, има ли друг бог заедно с Аллах? Превисоко е Аллах над онова, с което Го съдружават!

Или Онзи, Който начева творението, после го повтаря, и Който ви дава препитание от небето и от земята? И така, има ли друг бог заедно с Аллах? Кажи: Дайте своя довод, ако говорите истината!

[ал-Намл, 27:59-64 – превод на значението] 
№13532, Islam Q&A

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации