сряда, 13 октомври 2010 г.

Достойнства на Хадж



Въпрос:
Ако Хаджа се приеме, значи ли това, че големите грехове ще се опростят?


Отговор:

Слава на Аллах!

В ал-Сахихан се предава , че Абу Хурайра р.а. е казал: „Чух Пратеника на Аллах с.а.с. да казва: „Който извърши Хадж без да сквернослови и без да извърши грях, ще се върне както в деня, когато майка му го е родила“. (ал-Бухари, 1521; Муслим, 1350)

Той с.а.с. също е казал: „От една ‘умра до следващата е изкупление на каквито (грехове) са направени между тях, а за приетия Хадж няма друга награда, освен Рая“. (ал-Бухари, 1773; Муслим, 1349).

Хаджа и другите праведни дела са изкупление на греховете, ако човек ги извършва по начин, който е предписан в шариа’. Голямата част от учените смятат, че праведните дела изкупват малките грехове, а що се отнася до големите грехове – те зависят от разкаянието. За тази си гледна точка цитират доказателство – хадис, предаден чрез Муслим от Абу Хурайра р.а., според който Пророка с.а.с. е казал: „Петте дневни молитви, от Джуму’а до следващата и от Рамадан до следващия, изкупват каквито (грехове) са направени между тях, докато не се извърши голям грях“. (Муслим, 1/209).

Имам Ибн ал-Мундир, Аллах да се смили над него, както и група учени смятат, че приетия Хадж изкупва всички грехове, поради явното значение на двата цитирани по-горе хадиса.

А Аллах знае най-добре!

Виж Фатауа ал-Лажна ал-Даа’има ли’л-Бухут ал’Илмийа уа’л-Ифта, 11/13
Islam Q&A

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации