петък, 8 октомври 2010 г.

Баща й отказва да я омъжи за млад мъж, когото тя обича

photo: Youth Noise

Въпрос:
Имам проблем и се надявам да ми помогнете. Млад мъж с добър характер и религиозна обвързаност ми предложи брак, той е финансово добре, искрен и прям, а и аз го обичам. Но баща ми отказа по причина, че това не е досататъчнo, каза, че не харесва хората от града, от който е този млад човек!
Правих истихара, молейки Аллах за напътствия, но не знам какво да правя. Моля ви за съвет!
Аллах да ви възнагради!



Отговор:


Слава на Аллах.
Не се притеснявайте! Всеки проблем е нищожен, освен проблем, който засяга религиозната обвързаност на някого. Молим Аллах да ни пази от проблеми, свързани с това!

Мюсюлманина знае, че този свят е поле на изпитания и когато приемеш изпитанието и го посрещнеш с търпение и гледаш на него като на волята на Аллах, тогава непременно ще има дарове от Господа на Световете.

Имам Ахмад (21833) и Абу Дауд (3090) предават от Абу Халид ал-Сулами р.а., че той отишъл да види един от братята си и чул, че е болен. Влязъл при него и казал: „Дойдох като гост, да те посетя, защото си болен и ти нося добри вести“. Попитал го: „Всичко това наведнъж“? Той казал: „Тръгнах с намерение да те посетя, после чух, че си болен, така че сега те посещавам като болен. И ще ти кажа хубава вест за нещо, което чух от Пратеника на Аллах с.а.с., който каза: „Ако Аллах е постановил за някого такава степен, каквато човек не е достигнал с делата си, Той го изпитва с физическото здраве, имота или децата му, а после го дарява с търпение, докато не достигне това положение, което Той му е предписал“. Класифициран като сахих от Албани в ал-Сахиха (2599) въз основа на потвърждаващи предания.     

Трябва да забележите, че Аллах не е предписал жената мюсюлманка сама да урежда брака си, а изисква тя да има уали (настойник) и той да уреди брака й. Това е предписано от милост към рабите Му, за да предпази техните интереси, които могат да бъдат изгубени, ако човек подходи небрежно към тях. Сигурно сте чували за бракове, базирани само върху любов и как живота след това пропада, ако брака се състои.

Но ние нямаме нужда от доказателства, за да приемем заповедта на нашия Господ или да узнаем ползите – в думите и делата, които ни се дават. Това, което трябва ад направи вярващия, когато чуе заповедта на Аллах, е да каже: „Чух и се подчиних“. Вижте въпроси № 2127 и 31119 за условията и положението на уали (настойника). 

Това, което можем да ви посъветваме е да не настоявате на това, което вие смятате, че е правилно и да не оставяте чувствата да ви подвеждат при взимането на решение. Не отделяйте вашите проблеми, по-скоро потърсете помощта на искрен и заслужаващ доверие член на семейството ви или роднина, който познава вас и другия човек, който е харесван и уважаван от баща ви и на чието мнение той вярва.

Тогава направете истихара и помнете, когато молите Аллах за напътствие чрез тази молитва, да го направите искрено, да представите нуждата си искайки Неговата помощ и водачество, така че Аллах да отсъди само това, което е добро за Неговите раби, независимо дали то ви харесва или не. За вярващия всичко е добро. Така че бъдете доволна независимо какво Аллах постанови за вас.

Можете също да потърсите помощта на някой, който може да убеди баща ви да позволи брака ви с този човек, който желаете, ако той е такъв, какъвто го описахте.

За да има полза за вас, трябва да дадете на баща ви време да помисли, да не се опитвате да го притискате или да го карате да вземе решение колкото е възможно най-бързо. С други думи, не ви съветвам да настоявате много твърдо за тази женитба. Не се опитвайте да рзубеждавате баща си, за да не стане така, че да ви забрани или да стане груб. По-скоро трябва да се държите с него много мило и възпитано, да му дадете да разбере, че ще приемете неговото решение, например с думите: „Ти си мой баща и настойник, ти си този, който знае какви са интересите ми, така че се надявам да размислиш“ или с някакви други думи, които отварят вратите за обсъждане. Не търсете прибързани отговори от баща си. По-дългото време ще има по-добър резултат, ин ша Аллах.

Но преди или след всичко това, мисля, че имате много добра възможност за разрешаване, която няма да ви подведе. Това е обръщане с ду’а към Аллах. Нямам предвид само казването на ду’а, а да се обърнете към Него и да Го молите много настоятелно, молейки Го за добрина, помощ и подкрепа.Когато Аллах види вашата искреност в ду’ата, Той ще ви даде онова, което желаете по волята Си. И как ще бъде другояче, щом Той е Милосърдният и Прещедрият?!

Не е по-маловажно и това, че сте много критично настроена към баща си, кaто смятате, че той пречи на женитбата с мъжа, когото обичате. В това отношение ви съветваме да не забравяте голямата важност на роднинските връзки и до какви беди пред Аллах води пренебреването им.

Трябва да се страхувате от Аллах – тaйно и явно, да внимавате с религиозната си обвързаност, чието изгубване е истинската гибел. Съпругът може да дойде и да си замине, богатството може да се придобие и да се изгуби, но всичко това е маловажно в сравнение с изгубването на религиозната обвързаност.

Ако някой от вас направи подобно нещо, побързайте да се покаете пред Аллах за това. Аллах може би да е забавил съгласието на баща ви, докато не види у вас двамата искреност в придържането към Неговите повели. Не е ли казал Аллах в книгата Си:

За онзи, който се бои от Аллах, Той ще стори изход и ще му даде препитание оттам, откъдето не е предполагал. И който се уповава на Аллах, Той му е достатъчен. Аллах осъществява Своята повеля. Аллах направи мярка за всяко нещо.
[ал-Талак, 65:2-3]
А Аллах знае най-добре. 
За по-подробен съвет и повече информация по ващия проблем, вижте въпроси № 6398, 10196, 23420 и 36209.
Въпрос № 81991
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации