понеделник, 11 октомври 2010 г.

Съвет към тези, които не признават Салафи учените и ги наричат „Уахабии“



От Шейх Ибн Джибрийн



Въпрос:
Какво бихте казали за тези, които не признават днешни учени, като Шейх Ибн ‘Утаймин, Шейх Ибн Бааз рахимахуллах, Шейх ал-Албани рахимахуллах? Някои ги наричат „Уахабии“ и казват, че тези учени следват секта, а не вярата на Исляма, която се следва от множеството учени от миналото.

Отговор:
Слава на Аллах!
Мюсюлманите са длъжни да приемат учението на Исляма и да действат според него. Когато чуят думи или дела, които са доказани от Корана или Сунната, тогава трябва да ги приемат и да им дадат предимство над всичко друго. Трябва да правят разлика кога хората говорят против шариа’ и да приемат само тези гледни точки, които са съобразени с доказателства. 
Добре се знае, че Шейх Мухаммад ибн ‘Абд’л-Уахаб, Аллах да се смили над него, е призовавал хората към чистия Таухиид и е написал най-значимата си книга, наречена Китаб ал-Таухиид, в която се ограничава в цитиране на чисти и ясни доказателства от Корана и Сунната – аят и сахих хадиси от Пророка с.а.с. Коментарите върху тази книга са направени от внука му – ‘Абд’л-Рахман ибн Хасан и други учени.
Оттук – всички негови опоненти трябва да се оповергаят книгата му или да докажат, че доказателствата в нея са измислени.
Противниците му измислят лъжи и им вярват, че той е заблуден. Залепили са същия етикет на учените на мюсюлманите, като Шейх Ибн Бааз и Шейх ал-Албани, Аллах да е милостив към тях. Добре се знае, че тези шейхове, които споменахме, не са се отклонявали от истината – в делата и в думите, следвали са същия път, като Асахаба и Тааби’ин, четиримата имами, авторите на шесте книги и други. Този, който ги отхвърля, го прави от невежество, от сляпо подражание на други, ревност, инат, или от следване на собствени душевни желания и капризи, или от привързаност къ мтрадициите, бид’а (нововъведения)...Ранните или по-късните учени са доказали кривотата на тези хора.
Така че ние трябва да следваме доказателствата и да им даваме приоритет над гледните точки на хората.

1 коментар:

  1. Джазаки Аллаху кхайран!
    Това трябва да се принтира и да се раздаде по джамиите.Аллах да напътва невежите Мюсюлмани!

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации