събота, 2 октомври 2010 г.

Четене на Коран за мъртвия



Накратко - относно законността за четенето на Свещения Коран за умрелите - няма нищо в Исляма и това деяние не е узаконено от Шариа, а ако беше узаконено, то би го практикувал самият Пророк салляллаху алейхи уа саллам, би научил и своите сподвижници, които често са се интересували от това какво може да донесе полза на умрелите!

Когато Айша радиаллаху анха, най-любимият човек за Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, го попитала какво трябва да казва, когато посещава гробищата, той я научил да дава приветствие и да прави дуа и не е казал, че трябва да чете там ал-Фатиха или нещо друго от Свещения Коран и ако това деяние е било узаконено от Всевишният Аллах, то Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам не би скрил това от нея. Съгласно мнението на мнозинството от праведните предшественици и имами, такива като Абу Ханифа, Малик, аш-Шафи', Ахмед и други, четенето на Свещения Коран на гробища или отделни гробове е порицаемо нововъведение бида'а.

Що се отнася до имам ан-Науауи, който в своята книга ал-Азкар и Рияду ас-Салихин привежда думите на имам аш-Шафи': "Ще е добре ако след погребение за умрелия се прочете нещо от Корана, а ако пък прочетат целия Коран, то това ще е още по-добре ", относно това негово изказване, шейх ал-Албани в бележките към редакцията на Риаду ас-Салихин е казал: "Аз не знам къде имам аш-Шафи' е говорил за това, напротив от него достоверно е дошло точно обратното".

Хафиз Ибн Катир е написал: “Човек не носи отговорност за чуждите грехове и не получава награда за чуждите благодеяния. Опирайки се на този свещен айет: на човека е приготвено само онова, което [той е заслужил] със своето старание/53:39/аш-Шафи' и неговите последователи са казали, че четенето на Коран носи полза само на този, който го чете и наградата за това не стига до умрелите, тъй като не те са чели Корана и не те са спечелили тази награда. Затова Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, не е призовавал мюсюлманите да даряват своята награда на другите, не ги е подбуждал към това нито със слова, нито с намеци. Няма нито едно съобщение, че така са постъпвали неговите сподвижници. Ако е било добро, то те биха ни изпреварили в неговото извършване!” (Тафсир на Ибн Катир 4/328.)

Шейх ал-Ислям Ибн Таиймийа също е казал, че имам аш-Шафи' е смятал четенето на Коран за умрелите за нововъведение бида'а. (ал-Иктида 182.)

Имам Малик е казал: "Аз не знам, някой да е правил това, защото е известно, че сподвижниците на Пророка салляллаху алейхи уа саллам, и праведните предшественици не са го правили ". (ал-Иктида 182.)

На същото мнение е бил и имам Ахмед.
Абу Дауд е казал: "Чувал съм как, когато са питали имам Ахмед за четене на Корана на гробища, той да отговаря: “Не трябва да се чете”. (ал-Масаил 158.)

Към това мнение са се придържали и много учени от мезхеба на имам Абу Ханифа, за което е писал аз-Забиди в книгата Шарх ал-Ихъя 10/369.

Шейх ал-Ислям Ибн Таиймийа е казал: "Четене на Корана над умрелите е нововъведение бида'а". (ал-Ихтиярат 53.)

Ибн ал-Кайим в Зад ал-маад е написал: “Това, което правят в наше време; седейки край гроба, разговаряйки с умрелия, четейки му Коран или подсказвайки му отговори на въпросите, които ще му бъдат задавани в гроба, се явява нововъведение бида'а, и няма никаква основа в религията”.

Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, е казал: “Не превръщайте своите домове в гробища! Наистина шейтана бяга от дом, в който се чете сура "ал-Бакара". /Този хадис е сведен от Муслим 780./

Този хадис указва, че гробищата не са място за четене на Свещения Коран. И затова именно Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, подбужда да се чете Корана в домовете и сравнява дома, в който не се чете Свещения Коран, с гробище.” /Ахкам ал-Джанаиз уа бидаатаху стр. 243-244/

от Noorbg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации