петък, 1 октомври 2010 г.

Месеците на ислямския календар, мюсюлмански календар, Хиджри календарИслямския (мюсюлмански, хиджри) календар (Arabic: التقويم الهجري‎; at-taqwīm al-hijrī; Persian: تقویم هجری قمری ‎ taqwīm-e hejri-ye qamari; Turkish: Hicri Takvim; Urdu: اسلامی تقویمIslami taqwīm; Indonesian: Kalender Hijriah; Malay: Takwim Hijrah) е лунен календар Ислямски държави (заедно с Грегорианския  календар), използува се и от мюсюлманите по целия свят за определяне на празниците и на поста. Първата година Пророк Мухаммад се преместил в Meкa to Meдинa, преселение, познато като Хиджра. В последствие всяка година е последвана от съкращението Х за Хиджра или АХ от латинското anno Hegirae (година по Хиджра). Определени събития са последвани от съкращението BH обикновено, когато става дума за ислямски събития, както например раждането на Пророк Мухаммаd през 53 BH (преди Хиджра). Текущата година – 1432 AH (след Хиджра), е например от 18 Декември 2009 (вечерта) до 6 Декемврти 2010 (вечерта). който включва 12 календарни месеца с 354 или 355 дни.

Тъй като става дума за чисто лунен календар, не е съобразен със сезоните. С годишно разминаване от 11 или 12 дни, сезонната свързаност се повтаря на всеки  33 Ислямски години.


Имената на месеците в реда им, е следния:
 1. Muarram محرّم (или Muarram al aram)
 2. afar صفر (или afar al Muzaffar)
 3. Rabīʿ al-Awwal (Rabīʿ I) ربيع الأوّل
 4. Rabīʿ al-Thānī (или Rabīʿ al-Ākhir) (Rabīʿ II) ربيع الآخر أو ربيع الثاني
 5. Jumādā al-Ūlā (Jumādā I) جمادى الأولى
 6. Jumādā al-Thānī (или Jumādā al-Ākhirah) (Jumādā II) جمادى الآخرة أو جمادى الثانية
 7. Rajab رجب (или Rajab al-Murājab)
 8. Shaʿbān شعبان (или Shaʿbān al-Muʿaẓẓam)
 9. Ramaḍān رمضان (или Ramaān al-Mubārak)
 10. Shawwāl شوّال (или Shawwāl al-Mukarram)
 11. Dhū al-Qaʿda ذو القعدة (или Dhū al-Qiʿda)
 12. Dhū al-Ḥijja ذو الحجة (или Dhū al-Ḥajja)
source here

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации