вторник, 19 октомври 2010 г.

Действителен ли е Хадж за дете?




Въпрос 13636: За Хадж искам да взема със себе си и сина ми, който още не е достигнал пълнолетие – ще бъде ли приет Хаджа му?

Отговор: Слава на Аллах

Учените са единодушни, че Хадж и Умра не са задължителни за онези, които не са достигнали пълнолетие, затова и „перата” са повдигнати за детето, както е казал Пророкът с.а.с.: „Перата са вдигнати за трима (т.е. делата им не се записват): от детето, докато не достигне пълнолетие, от безумния (лудия), докато разсъдъка му не се проясни, от този, който спи, докато не се събуди”. Хадиса е предаден от Абу Дауд, 4403, Ибн Маджа, 2041.

Ако става дума за това дали Хадж на детето е действителен, правилното мнение по въпроса ще бъде, че да, Хаджа ще е действителен и той ще бъде възнаграден за това. Това е мнението на повечето учени и се казва, че по въпроса има единодушно мнение, Иджма.

Ибн Аббас предава, че Пророкът с.а.с. е срещнал ездачи из ал-Раух и попитал: „Кои са тези хора?”, отговорили му: „Мюсюлмани”. Те попитали: „Кои сте вие?” и той отговорил: „Пратеникът на Аллах”. Жена поднесла детето си и казала: „Има ли Хадж за него?”, а той казал: „Да и ще бъде възнаграден”. Хадиса е предаден от Муслим, 1336.

За повече информация вж. "Манасик ал-Сибьян", стр.6

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации