вторник, 5 октомври 2010 г.

Правило за хороскопите




Въпрос:

Знам, че е харам да се четат хороскопи, защото само Аллах с.т. знае какво е бъдещето за нас и докога ще живеем. Алхамдулиллах спрях да чета моя хороскоп. Тълкуването на сънища също ли е харам или е позволено? Сънувах, че отвличам деца, а друг път сънувах моя леля да яде убит морски рак и ме прегърна. В интернет има уеб-сайт за тълкуване на сънища и това, че отвличам деца означаваше, че ще попадна в трудна ситуация. А прегръдката от леля ми значеше, че ще загубя моя любим. Вярно ли е това? Може ли да коментирате?



Отговор: Хвала на Аллах!

Астрологията, хороскопите, суеверията, предсказването за бъдещето, са все действия на невежество (джахилия), като исляма е показал тяхната лъжливост, обяснил е факта, че са ширк, защото:

- претендират за нещо, което принадлежи само на Аллах;

- вярва се в това, че ползата или вредата идват от друг, а не от Него,

- вярва се на думите на предсказатели и врачки, които невярно твърдят, че имат знание за бъдещето и за неведомото, за да печелят парите на хората и да променят техните вярвания.

Доказателство (далил) за това е хадис, предаден от Абу Дауд в неговата Сунан със сахих иснад от Ибн Аббас р.а, че Пророка с.а.с. е казал: „Който изучи нещо от астрологията, все едно е научил част от магьосничеството (ас-сихр)...“

Ал-Баззар предава с джайид иснад от Имран ибн Хюсаин, че Пророка с.а.с. е казал: „Не е от нас онзи, който практикува гадателството или се оставя да му гледат, който казва бъдещето или му го казват, който практикува магия или се оставя да му направят“.

Който претендира, че знае нещо от неведомото, е предсказател, а Аллах Е Единствения, който знае неведомото. Аллах е казал (превод на значението):

Кажи: “Никой на небесата и на земята не знае неведомото, освен Аллах.

Сура ал-Намл (Мравките), 27:65

Моя съвет към всеки, който иска да прави нещо в тази насока, е да се покайва пред Аллах и да моли за Неговата прошка, да се уповава само на Аллах и да се доверява само на Него, да следва само предписанията на шариа’. Хората трябва да се откажат от всичко свързано с джахилия, да се пазят далеч от джахилийските вярвания и да избягват да се обръщат към хората, които ги практикуват или вярват на това, което говорят и са вън от покорството пред Аллах и Неговия пратеник с.а.с, за да бъдат защитени от задълженията си към исляма и неговата акида (вероучение).

Адаптирано от Мажму’ Фатауа Шайх Ибн Бааз, Аллах да се смили над него, 2/123.

---------------------------------------------------------------------------------

Т.е. дори самото тълкуване на сънища по принцип да не е забранено, то е дело, което е близо до забраненото гадаене и лесно може, практикувайки тълкуване на сънища, да се премине границата. Имайки превид това, е добре да не се тълкува сънуваното. Ако един сън е даден от Аллах, за да предупреди човек за нещо например, Всевишния Аллах със сигурност ще се постарае човек да разбере смисъла!


А Аллах знае най-добре!

------------------------------



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации