петък, 29 октомври 2010 г.

Фотогалерия Хаджж от 2009-та година "По стъпките на Пророка с.а.с"

Близо два милиона последователи на исляма от цял свят се събраха през седмицата край планината Арафат и свещения за религията им град Мека, за извършат т. нар. хадж – един от петте стълба на исляма, изразяващ солидарността на мюсюлманите и преклонението им пред Аллах.



 Хаджът се извършва между 8-о и 13-о число на дванадесетия месец от ислямския лунен календар и е задължителен за всички вярващи, които, ако имат възможност, трябва да го предприемат поне веднъж в живота си. 





 Въпреки че като цяло ритуалът се е запазил през хилядолетията, през последните години организаторите наложиха някои козметични промени в него, с цел да се облекчи неминуемият хаос, произтичащ от присъствието на няколко млн. души върху крайно ограничената площ.


Една от съществените промени е, че поклониците вече не трябва да целуват черният камък (за който се предполага, че е остатък от древен метеорит) в голямата джамия на Мека, а само да се посочват към него при всяка обиколка на вътрешния храм. 
 
Променено е и символичното пребиване на дявола, като вместо по високи стълбове, камъни сега се хвърлят по каменни стени, до които има поставени съдове, в които да улавят хвърлените „снаряди“. Новост от тази година, макар и пожелателна, са маските, с които хаджиите да предпазват себе си и околните от свинския грип.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации