понеделник, 4 октомври 2010 г.

Магията



Определение на думата магия: 
В арабския език думата “магия” (сихр) означава изменение на истинската същност на нещата, както е казал имам ал-Азхари. 
Магията представлява четене на заклинания, връзване на възли и прочее подобни неща, които влияят върху душите и телата на хората, предизвиквайки болест и смърт, раздяла на мъж и жена и т.н. 
Чародеят (сахир) е този, който се обръща към шейтаните измежду джиновете посредством проява на неверие и мерзки постъпки, които са им угодни. Целта на всичко това е да му помогнат в магията. 
Магът също така заявява, че знае съкровеното; води чрез магия и заклинания до смърт; разделя влюбените; възбужда симпатии или антипатии; и променя настроенията на хората.
Виж Каулю ал-муфид 98 стр. 

Хафиз аз-Захаби в своята известна книга за големите грехове е написал: „Ние сме свидетели и наблюдаваме, че много от създанията поради заблуда и невежество се занимават с магии и мислят, че това деяние е само харам – забранено, а не чувстват, че то е неверие!” Виж ал-Кабаир стр. 9 (в българския превод). 



Има ли покаяние за чародея-магьосник? 


Да има, защото Всевишният Аллах прощава всички грехове, ако човек се покае, преди при него да настъпи смъртта. Всевишният Аллах е казал: 


Кажи на Моите раби, които престъпваха в ущърб на себе си: "Не губете надежда за милостта на Аллах! Наистина, Аллах опрощава всичките грехове [щом се покаете]. Той е Опрощаващия, Милосърдния. И се обърнете към своя Повелите с разкаяние, и Му се покорете, преди да ви сполети наказанието, защото после никой няма да ви се помогне."/39:53-54/


Хафиз Ибн Касир е казал: ”Този благороден айет се явява призив за покаяние към всички грешници измежду неверниците и другите хора. Тази айа известява за това, че Всевишният Аллах опрощава всички грехове на онзи, който се е отказал от извършването им и се е покаял, независимо какви са тези грехове, дори да са по количество подобно на морска пяна.”. Виж Тефсир на Ибн Касир 4/345. 


Някои мюсюлмани обаче не разбират думите на учените, които казват: “Няма покаяние за магьосника-чародей!” Под тези думи се подразбира, че ако в съответствие с ислямския шерият е установено, че човек е магьосник-чародей, то него го екзекутират, дори той да се е покаял, а покаянието му е между него и Аллах. 


Това е така, защото става дума за установено наказание, което не отменя покаянието и разкаянието. Ако някой си някога е извършил магия или чародейство и е решил да се покае, то Всевишният Аллах ще приема и не следва той да разказва на никого за това!

Откъс от трактата Магията (Сихр)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации