сряда, 4 юли 2012 г.

Ранно пиле, рано пее! Част 4 - опазване на езика



Hold your tongue

снимка: http://someusefulidioms.blogspot.com/2011/01/hold-your-tongue.html
Рамадан настъпва скоро и иншаАллах всеки да бъде посетен и да отдаде дължимото на този гост, идващ 1 път годишно. Ако се подготвяте отрано, ще ви е по-лесно иншаАллах - а ако не, започнете, за да успеете повече през идващия месец. Можете да се запознаете с материалите от тази серия, но просто няма да имате толкова време за всяко подобрение. 

Един орган, който или ще въздигне положението ви или ще ви затрие

Ако трябва да избирате - кой орган от вашето тяло е най-важен? Очите? Ушите? Ръцете? Всички са еднакво важни, защото в Съдния ден всеки от тях ще свидетелства за вас.
Но органът, който е най-критичен за нас, е езикът. Малък, но с огромна сила. Само с няколко думи, изречени с езика, можем да встъпим в Ислям. Но същия този език, само с няколко други думи, може да ни изхвърли от Исляма. И с този език можете да осъществите какви ли не добри дела в този свят - да покажете добрина към другите, да говорите срещу неправдата и пр. А същия език може да се изплзва и за негативни действия - лъжи, клюки, набеждаване и пр.


Колко пъти сте казали нещо, за което по-късно да съжалявате? Нещо, което да наскърби човек, когото обичате? Нещо, което да разкъса една приятелска връзка, или да нагруби някого, който не заслужава вашия гняв? Колко често сте се оплаквали, ако нещата не са по ваш вкус или някой не действа по начина, по койти искате?
Има множество хадиси, в които Пророкът с.а.с. съветва да бъдем внимателни към начина, по който използваме езика си - предупреждава ни за опасността от него (защото той може да ни въведе в Джаханнам) и за наградата, ако сме внимателни към него (защото може да ни въведе в Джанна иншаАллах).
Ранно подобряване на начина на говорене
Ако честно погледнем към живота си, лесно ще забележим, че най-доброто качество, което можем да възпитаме, е да сме предпазливи с езика си: правилното използване на езика и предпазване от всички видове погрешна употреба.


Така че ако се ангажираме с подобряване на позлването на езика ни, ще ни трябват много добри намерения. Често чуваме разни вдъхновяващи разговори или четем мотивиращи материали, след което чувстваме страст да започнем, но не след дълго, този ентусиазъм затихва и ние се връщаме към старите си навици.


Ако искате да постигнете успехи в начинанието, трябва да преприемете планирани практически стъпки. Както обяснихме в предишните постове, нашия подход в тази серия ще бъде да следваме един 5-степенен процес, за да разрешим проблема.




    1. 1. Избор на зона
    2. : За този месец, е опазване на езика.




    1. 2. Диагноза
    2. :
      Анализиране на нашето състояние по отношение на речта ни - честота, качество и др - и задължително слабостите да се записват.




    1. 3. Анализ на първопричините
    2. :
      Задавайки въпроса "Защо?", стигнете до корена на проблема си.




    1. 4. Разрешение
    2. :
      Намиране на практически методи за преодоляване на първоначалните пречки.




    1. 5. Планиране и изпълнение
    2. :
      Изгответе реалистичен план за действие! Реалистичен, който да може да се изпълнява на малки стъпки - бавно, постепенно, но постоянно.

Диагностика:

Запитайте се:



  • Дали това, което съм казвал, ми е донесло болка и проблеми - за мен или за други хора?
  • Внимавам ли за ислямскоо поведение, свързано с речта/ използването на езика?
  • Не говоря ли повече, отколкото трябва? Или твърде малко?
  • Твърде любопитен ли съм към делата и живота на другите, нещата, които не ме засягат?
  • Клюкаря ли, слушам ли клюки, насърчавам ли други да клюкарят?
  • Колко често говоря за други хор? И ако говоря - необходимо ли е? (Тук въпроса е свързан не само с познатите, а и с публичните личности). 
  • Когато говоря за другите - дали ще има хареса какво говоря, ако им се предаде?
  • Ако имам навика да обсъждам други хора, имам ли достатъчно добри дела, които да им дам в Съдния ден? (Като компенсация за вредите, които им нанасям).
  • Ако имам вина за клюка или клевета - знам ли как да коригирам това по ИСлямски начин?
  • Ако съм разстроен с децата/ дисциплинирам ги - заплашвам ли ги, знаейки, че няма да изпълня заканата? Правя ли обещания, които няма да изпълня? Съзнавам ли ефекта на думите си над тях?
  • Когато се опитвам да накарам децата си да свършат нещо предлагам ли подкуп, предлагам ли им нещо, което знам, че няма да изпълня? Съзнавам ли ефекта на думите си над тях?
  • Ако съм ядосан, знам ли Ислямския етикет за потушаване на гнева ми?
  • Колко често се оплаквам за разни неща?
  • Колко често изразявам благодарност? (И към Аллах, и към хората)
  • Колко често насърчавам хората или казвам добри думи?
  • Колко често езикът ми е зает със споменаване на Аллах? (всякакъв вид споменаване - дуа, Коран, зикр и др.)



Записвайте въпросите и отговорите си. Бъдете честни със себе си - отговорите са и само за вас и не е необходимо да ги показвате на никого другиро, освен ако не желаете да го сторите, само внимавайте да е искрен и вярващ човек.


Анализиране:
Първо - размислете върху отговорите си, след което определете и запишете слабостите и проблемите си, на които трябва да обърнете внимание.
След това запишете всеки проблем със симтомите, които забелязвате и опитвайте да стигнете до първопричината, като задавате въпроса "Защо?" - задавайте го, докато вече няма към какво да го зададете - тогава сте достигнали до първопричината.
Например - ако често говорите за другите, запитайте се защо правите това. Запитайте се каква нужда или желание във вас ви кара да се наслаждавате на този навик. Или ако лъжете децата си, за да направят каквото вие искате, запитайте се защо опирате до лъжи. Не фокусирайте върху съпротивата на децата ви да направят каквото ги карате - а се концентрирайте върху вашия начин на убеждаване и изровете причините за използване на измамата.

Разрешение:

След като сте диагностицирали проблемите, идентифицирали сте симптомите, намерили сте първопричините - сега трябва да се помисли за практическите пътища за разрешаване на проблема.  Помислете и запишете такива начини, които ще позволят разрешаване из основи, но не се обръщайте към външните неща, а само към основата, към първопричината.


Докато правите това, не забравяйте, че очакванията към самите себе си, трябва да са реалистични. Не се насочвайте към разрешение, което предварително знаете или поне предполагате, че няма да е ефективно или ще е откровен провал. Стремете се към това, което е по силите ви и знайте, че дори едно нещо да постигнете, това ще ви донесе голямо успокоение и ще ви подготви по-добре за следващи постижения ин ша 'Аллах.
Например ако бързате да критикувате, да се оплаквате или да заплашвате, трябва да се научите как да удържате езика си и да изтърпите, когато има нещо, което ви предизвиква да говорите по този начин. За да изградите търпението у себе си срещу нещата, които ви провокират, можете да използвате една методология, която е в този пост. Можете да се възползвате и от народните думи "Брой до 3", но вероятно за повечето ще се наложи да броят до 10-20- ако трябва и до 50 и повече.
Можете да опитате една стара Суфи традиция, при която се говори само ако думите са преминали през следните 4 врати:


  • При първата врата се пита: "Дали говоря истината/ правилни ли са думите ми?" Ако отговора е положителен, продължава се към втората врата, а ако не, спира се до тук
  • При втората врата се пита: "Необходимо ли е (да ги кажа)?" И отново - ако да, продължава се, ако не, спира се.
  • При третата врата се пита: "Полезни ли са думите ми/ Има ли полза от тях?" И отново - ако да, продължава се, ако не, спира се.
  • При четвъртата врата се пита: "Добронамерени ли са думите ми?" или "По какъв начин се готвя да ги кажа?" или "По добър ли начин ще ги кажа?" Макар че понякога суровия и твърд тон да са необходими и по-добри, но трябва да са въз основата на мъдрост, а не на гняв.


И само ако думите са преминали през тезо 4 врати, ги кажете!

Планиране и подобрения:

След като сте намерили разрешението, сега анализирайте вашия живот и дневна програма и задължения към момента, за да може вашия план наистина да бъде реалистичен за един период от време.
Помнете, че планът трябва да е съобразен с вас самите и да удовлетворява вас в някакъв период от време. Когато правите нещата постепенно, на малки стъпки вървите напред и нагоре - това е единствения начин за постигане на устойчиви резултати.
Например ако често критикувате любимия човек, не можете да очаквате изведнъж да се промените. Стъпка по стъпка - първо трябва да откриете какво задейства вашите критики и оплаквания; след това да се научите на сабр, когато усетите, че възникват тези именно условия; след това трябва да се научите да задържате негативните си думи или да перефразирате това, което искате да кажете; след това трябва да промените вашето отношение към другия човек (ако това е първопричината); и на края - трябва да се научите да говорите добри думи, а не да говорите негативно.


Ако скоро откриете, че сте подценили или надценили себе си по отношение на следването на плана си, просто го променете. Целта през този месец, е да се предприемат реалистични стъпки, които да ви подобрят.
Целта този месец е изключително трудно постижима, затова не се насилвайте да постигнете всичко в този месец, за това време. И дори не за една година. Вие ще отделите толкова време колкото е необходимо на ВАС!

В помощ:

При желание, е добре да прочетете следните материали:
И не забравяйте, че във всяко дело се изисква правилното намерение, без което резултата няма как да бъде добър и не пропускайте да правите дуа към Аллах.


Предишните постове от тази серия:

  1. Молитвата
  2. Дуа
  3. Нездравословни навици

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации