понеделник, 25 юни 2012 г.

Рано пиле, рано пее! Нека помислим вече по-обстойно за Рамадан!

Скоро идва Рамадан иншаАллах. Да не чакаме с подготовката за последния момент, нека почнем отсега, за да можем да се отдадем на този месец и да получим благословията от Аллах субханаху уа та'ала

За да се възползваме от една чудесна възможност, трябва да се подготвим за нея. Като мюсюлмани ние имаме едно ежегодно събитие, в което да получим огромна награда с благотворно въздействие, да достигнем чудесна дълготрайна промяна в живота си, която да ни помогне да се приближим до Аллах - тази възможност е Рамадан.
Обикновено с наближаването на месеца, започваме да слушаме колко е важно да се подготвим за идването му и в същност ние вече психически – лека-полека  – се доближаваме до духа на месеца и сме готови да направим много през Рамадан.
Действително знаем как Пророк Мухаммад  (салаллаху алаейхи уа саллам) и сподвижниците (радиа'Ллаху анхум), са се настройвали за Рамадан половин година, 6 месеца, преди неговото настъпване. И защото те са били най-доброто поколение на нашата умма, ние трябва да ги приемем като водещ модел.

Имаме иншаАллах, съвсем малко време до започването на Рамадан, така че ако наистина искаме да извлечем най-голяма полза, трябва сме подготвени!

Времето лети, а ние сме заети с толкова много неща...

Ранния план
Утвърден прицнип е, че пътя към успеха е постепенен – нещата се правят малко по малко, стъпка по стъпка, но твърдо и последователно! Така че ако можем да спазим едни 5 стъпки, иншаАллах, при настъпването на Рамадан, ще сме подобрили нашия духовен живот и ще сме готови да вземем максималното от благословеността.
В същност тази система, която ще предложа на вниманието ви, е една рамка. Всеки познава себе си и знае добре къде са слабите му места и може да се съсредоточи там.
Обща рамка на проекта:
  1. Изберете си нещо, върху което желаете да работите през идния месец (напр. характер, говор/реч, пост, благотворителност); или си изберете една от дадените в материала
  2. Анализирайте себе си в дадената област, вашето текущо състояние
  3. Вижте какви са вашите слабости, проблеми и тяхната причина
  4. Помислете за практическите методи за преодоляване на причините
  5. Създайте реалистичен план за действия за постепенно преодоляване на тези методи, a после - на по-високо ниво, през Рамадан

Стъпка 1: Салах (молитва, намаз) - месец първи - 5 месеца до началото на Рамадан

Знаем добре каква е важността на молитвата в Исляма – тя е първото нещо, за което ще бъде питан човек в Деня на Равносметката. А според друг хадис – молитвата е основен стълб на Исляма 
Така че, имайки това предвид, първия месец ще е за молитвата и нека следваме тези стъпки: 
Диагноза:
Запитайте се:
• Наистина ли разбирам важността на молитвата за двата ми живота – на земята и в Отвъдното? 
• Извършвам ли всекидневните си молитви?
• Правя ли ги навреме или често ги отлагам?
• Стремя ли се да правя молитвата с джамаат?
• Концентрирам ли се по време на молитва или си мисля за неща, коио отдалечават?
Има и други важни въпроси, свързани с молитвата, които можем да си зададем, но засега ще ги ограничим. Помислете върху всеки въпрос и запишете отговорите си.  Бъдете честни със себе си - няма нужда да споделяте резултата с другиго – той си е за вас. Ако все пак сметнете, че е добре да споделите – направете го, но с някой, който е праведен.
Анализ на първопричините
Разгледайте добре всяка точка и помислете какви са причините за този точно отговор от ваша страна. Запишете всеки проблем, който съществува, заедно със симптомите, които забелязвате, след това опитайте да откриете причината за съществуването на проблемите и възникването на симптомите. Запитайте се "защо"? 
Решения
След като се диагностицирали проблемите, определили сте симптомите, намерили сте първопричините - сега трябва да се намери практически начин да се разрешат тези проблеми. Например ако по време на молитва вашата мисъл се рее и се занимава с някакъв проблем - това може би е така, защото твърде много се занимавате с проблемите, заети сте с тях и гледате набързо да направите молитвата, за да се върнете при проблемите си?

Ако това е така, то направете един буфер от няколко минути между работата и молитвата си, в който да седнете и да се настроите за молитва, да си отдъхнете и да се подготвите за срещата с Аллах. И след молитвата отново останете за няколко минути преди да се върнете към работата си.

Планиране
Когато сте намерили разрешение, анализирайте дневните си задължения и график.  Запомнете, че решението е далеч по-ефективно, когато се прилага на малки управляеми части постепенно, отколкото наведнъж изцяло - това е далеч по-стресиращо. Все пак вие се познавате по-добре, но сега - на малки стъпки, през Рамадан ше можете да крачите уверено.
Ако след известно време откриете, че някоя оценка е била неправилно поставена, винаги можете да я коригирате. Важното в този месец, целта, е да пристъпите към реалистични и изпълними стъпки за преодоляване на тези първопричини и проблеми. 
И не забравяйте дуата - искрената дуа към Всевишния, правилното намерение и след това - постарайте се да дадете най-доброто от себе си! 
================================================
За автора
Yacoob е писател, блогър, съпруг и баща.
Писането е негова страст и споделянето на полезни знания той е превърнал в стълб на живота си през последното десетилетие. Той редовно блогърства в dreamlife.wordpress.com и Ramadan.co.za през Рамадан.


източник

Прочетете следващия материал по темета: Рано пиле, рано пее - серия за Рамадан - нездравословни навици, част 2

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации