неделя, 15 юли 2012 г.

Ако бременната се почувства зле, може ли да прекъсне поста си?


Отговор: Слава на Аллах!  

Tрябва да се отбележи, че не всеки случай на умора или трудност се разглежда като извинителна причина, която позволява да не се пости през Рамадан, защото самия пост често може да е придружен с умора и трудности, много случаи са „дреболии“.

Въз основа на това, ако бременната усеща малка умора, случаите са два:

1 – когато тя се чувства малко изморена, извънреден случай и тя не се страхува за себе си или за бебето. В този случай е длъжна да пости и не е разрешено за нея да прекъсне поста си.

2 – когато затрудненията са често срещани и се страхува за себе си или за бебето. В този случай е по-добре за нея да не пости, което може дори да е задължение за нея.

Виж също въпрос № 3434 и 50005

Случая, в който бременна жена е позволено да не пости, е показан в думите на Пророка с.а.с.: „Аллах е намалил молитвите и поста за пътниците, за бременните жени и за кърмачките“. Предаден от ал-Ниса’и, 2274;класифиран като хасан от ал-Албани в Сахих Сунан ал-Ниса’и.

Ако бременната не пости, тогава е задължена да отпости тези дни, в които не е постила.

 А трябва ли да нахрани бедни за дните, в които не е постила от страх за бебето си? В това отношение има разногласие (ихтиляф) между фукаха’.

Шейх Ибн ‘Утаймин, Аллах да се смили над него, е казал, обсъждайки различията в мненията на учените по този въпрос:
Третата гледна точка е, че тя трябва да отговее пропуснатите дни и да не храни бедни. Това е най-правилната гледна точка по мое мнение, защото ситуацията при бременните и кърмачките, не се различава от тази за болните и пътниците, а те трябва само да отговяват.
От ал-Шарх ал-Мумти’, 6/362 

А Аллах знае най-добре.

Islam Q&A - Фатуа № 50762

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации