понеделник, 30 юли 2012 г.

Атентатът в Бургас отприщи ислямофобия, а единствената българска жертва бе мюсюлманин



Красимир Кънев БХККоито и да са извършителите на терористичния акт от 18 юли на летище Сарафово, единственият наш съгражданин, който загуби живота си, бе български мюсюлманин. Неговото семейство бе зачернено, неговите съселяни и приятели бяха потопени в скръб, също както семействата и приятелите на израелските туристи. Те пострадаха заради загуба на близки хора; всички останали страдаме по други, по-маловажни причини.
Но този факт не попречи на отприщването на антимюсюлмански настроения много преди да се получат макар и най-бегли индикации за това кой и с какви подбуди извърши атентата. Интернет форумите и социалните мрежи се напълниха с призиви за „прогонване на мюсюлманите и арабите” от България, а професионални сеячи на ислямофобия не пропуснаха случая отново да заговорят за попълзновенията на ислямските фундаменталисти, „пропагандиращи ислямизъм посредством дисаги, пълни с пари”.
Атентатът удари по българския туризъм, по образа на нашите служби за сигурност, изобщо по България като спокойна страна, встрани от кървавите международни конфликти. Влязохме отново в световните черни хроники. Но най-големият удар се очертава да бъде по и бездруго крехкото междуетническо и междурелигиозно съжителство у нас. Атентатите от 11 септември 2001 г. възпалиха ислямофобията навсякъде по света, дори в страни, известни със своята толерантност към всякакви различия. България за съжаление не е известна с това, а мюсюлманите у нас винаги са живели като нежелани гости. Когато в други страни публикуват карикатури на пророка във вестниците, у нас замерят мюсюлманите с камъни и яйца по време на молитва; когато в други страни публично обсъждат несъвместимостта между исляма и демокрацията, у нас предават на наказателен съд мюсюлмански проповедници за пропаганда на антидемократична идеология. И всичко това – отпреди атентата в Сарафово от 18 юли. Какво ли има да видим занапред?

Красимир Кънев е социолог, автор на книгите "Свобода на изразяване" и "Защита от изтезания". Публикува в българския и в чуждестранния печат. Председател на БХК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации