понеделник, 2 юли 2012 г.

Ранно пиле, рано пее! Да помислим отрано за Рамадан - част 3, Дуата




превод и редакция Милена Борисова-Иршад

Следвайки онова, което сме решили за ранните стъпки за подготовка на Рамадан, продължваме нашето пътешествие и се приближаваме до Рамадан 2012. Имаме още 4 месеца ин ша'Аллах до започването на месеца на поста. Първия път говорихме за молитвата, след това за Нездравословните навици, а сега ще стане дума за друга критична 'ибада - дуата.

Билет към всичко, което искаш

По природа, хората са сътворени да имат желания - да искат повече и повече. И докато понякога това е добро, друг път не е, защото твърде често фокусът се измества към материални неща, а духовние биват загърбени.
Независимо от това, факт е, че ние винаги искаме – независимо дали материални, духовни неща или и двете едновременно. А когато искаме - трябва да искаме от източника на това нещо.
Като мюсюлмани, ние знаем, че всяко нещо е от Аллах. Така че каквото и да искаме – материално препитание, освобождаване от дългове или трудности, излекуване от болести, някоя бленувана работа, женитба, деца, знание, постижения, чистота на духа или каквото и да било друго – трябва да искаме от Аллах – дотолкова, доколкото не искаме харам, разбира се.

Подновяване на връзката

За нещастие, в нашия забързан живот, често ставаме жертва на мисълта, че нямаме време да отправим дуа. С толкова много неща, които трябва да свършим и които постоянно държат вниманието ни, притиснати от вечно нестигащото време, много рядко намираме момент, в който да спрем и да направим искрена и сърдечна дуа.
А може и да правим дуа често, но това да е една "автоматична" дуа - такава, при която автоматично повтаряме арабски и/ или български думи - рутинно, без истински да влагаме искреност, казвайки ги.
А може би често разчитаме имамът да направи дуа и просто казваме нашето "Амин" в края, мислейки, че това ни е достатъчно. И докато със сигурност е добродетел да се прави дуа след имам, истината е, че този имам не сте вие - той не може да направи личната ви дуа, която е важна за вас; вашето сърце носи съкровенните ви нужди и желания, които са само между вас и Аллах.
Връзката с Аллах е най-важния аспект на живота на мюсюлманина и дуата е средството, което я поддържа и съхранява. Аллах обича, когато искаме от Него нещо и в същност се сърди, когато не искаме (както се повочва в хадис).
Затова е ясно, че дуата трябва да бъде в основата на живота ни, защото тя е същността на нашата цел в живота (т.е. на ибадата) и средството, чрез което можем да достигнем всичко, което искаме или можем ин ша'Аллах.


Ранното разрешаване на проблема

Както обяснихме в началото, подхода в тази серия ще следва 5 степенен процес, посредством който да подобрим себе си:

  1. Избор на зона: За този месец, е дуата.
  2. Диагноза: Анализиране на нашето състояние по отношение на дуата - честота, качество и др - и задължително слабостите да се записват.
  3. Анализ на първопричините: Задавайки въпроса "Защо?", стигнете до корена на проблема си.
  4. Разрешение: Намиране на практически методи за преодоляване на първоначалните пречки.
  5. Планиране и изпълнение: Изгответе реалистичен план за действие! Реалистичен, който да може да се изпълнява на малки стъпки - бавно, постепенно, но постоянно.

Диагноза:
Запитайте се:
  • Наистина ли знам какво е значението на дуата за живота ни?
  • Отделям ли от времето за дуа към Аллах?
  • Ако правя дуа - тя механична ли е или с мои думи, извиращи от сърцето ми?
  • Отделям ли време, за да помисля какво наистина искам и от какво наистина имам нужда и правя ли конкретна дуа за това?
  • Вярвам ли, е дуата ми трбва да е само на Арабски?
  • Мисля ли, че Аллах отговаря на дуата ми?
  • Заради какви действия Аллах може да отхвърли дуата?
  • Правя ли неща – умишлено или по забрава – които могат да доведат до отхвърляне на дуата ми?
  • Кога са най-добрите времена за дуа (т.е. когато дуата е винаги приета)?
  • Кои действия водят до приемане на дуата ми от Аллах?
  • Живея ли така, че да извършвам тези действия?
  • Знам ли какъв е етикета за правене на дуа?
  • Освен личната дуа - знам ли дуа, предписана от Корана и Сунната? (независимо на Арабски или Български)
Записвайте въпросите и отговорите - бъдете честни със себе си - вашите отговори са си лично ваши и не е необходимо да ги показвате на когото и да било, освен ако сами не желаете. Но внимавайте да е някой, който е искрен вярващ и нъдър. Запишете слабостите и проблемите си.

Анализ на първопричините:
Прегледайте всяка слабост или проблем от списъка ви и запишете неговите симптоми, които можете да забележите (например - не правя достатъчно усилия да правя дуа). След това, задавайки въпроса "Защо?" - там, където присъства проблем, повтаряйте въпроса, докато стигнете до източика на проблема. 

Разрешение:
След като сте диагностицирали проблема, идентифицирали сте сипмтомите, намерили сте първопричината, сега е време нда помислите за практически път за разрешаването на проблемите из основи.
Например - ако нямате достатъчно време и усилия за описване в дуата ви на вашите нужди и желания, едно разрешение е да поседнете и да напишете онези неща и области, които са много важни за вас и след това да правите дуата в тези области. Оставете вашето въображение на свобода, но без да влизате в харам, разбира се! И потърсете онова време от деня, което ще отделите, за да правите дуа.

Планиране и подобрения:
След като сте намерили начина за разрешаване на проблемите, сега анализирайте вашия начин на живот и всекидневните си задължения и програма и след това съставете реалистичен, изпълним план за някакъв период от време. Помнете да планирате реалистично за вас, дори това да означава, че ще вървите на малки стъпки за дълго време. Но когато нещата се правят в постоянство и търпеливост, на постоянни стъпки, дори и малки, това е най-добрия начин за постигане на трайни, устойчиви резултати.
Във вашия план не забравяйте да включите начините, посредством които да активизирате вашите усилия при настъпването на Рамадан.
Ако в един момент разберете, че неправилно сте преценили усилията си да следвате плана, просто направете необходимите корекции. ВАжното е стъпките, които предприемате, да са реалистични за вас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации