петък, 6 юли 2012 г.

Окръжният съд в Пазарджик образува и насрочи за разглеждане наказателното дело срещу 13-те членове на „Ал-Уакф Ал Ислями"

изт. ИА Фокус
Пазарджик. В Окръжен съд–Пазарджик е образувано наказателно дело от общ характер по внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Пазарджик срещу 13 подсъдими. Това съобщи за Радио "Фокус"-Пазарджик Маринела Георгиева от администрацията на съда. 
Срещу Саид Мутлу са повдигнати три обвинения: за това че от месец март 2008 г. до 06 октомври 2010 г. в джамията и в кафе-сладкарница в гр. Сърница пред присъстващите мюсюлмани е проповядвал антидемократична идеология противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. За това, че от м.май 2005 г. до 06 октомври 2010 г. в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. За това, че от м.март 2008 г. до 06 октомври 2010 г. в градовете Сърница и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата. 
Срещу Абдуллах Салих са повдигнати три обвинения: за това, че от м.март 2008 г. до 06 октомври 2010 г. в джамиите в гр. Сърница и гр. Пазарджик чрез слово е проповядвал антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. За това, че от м.март 2008 г. до 06 октомври 2010 г. е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. За това, че от месец март 2008 до 06 октомври 2010 г. в градовете Велинград и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета. 
Срещу Ахмед Ахмед са повдигнати три обвинения: За това че от м.март 2008 г. до м.април 2011 г. в гр. Пловдив и в джамията в гр. Пазарджик чрез слово е проповядвал антидемократична идеология противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. За това, че от м.март 2008 г. до 06 октомври 2010 г. е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. За това, че от 2007 г. до 06 октомври 2010 г. в градовете Пловдив и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета. 
Останалите 10 подсъдими са обвинени за престъпление по чл.109, ал.2 НК за това, че са членували в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология – противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.
Датите на провеждане на съдебните заседания са, както следва:18 септември 2012 от 9,00 ч.; 19 септември 2012 от 9,00 ч.; 26 септември 2012 от 9,00 ч.; 27 септември 2012 от 9,00 ч.; 28 септември 2012 от 9,00 ч.
Съдебните заседания са насрочени за месец септември с оглед фактическата и правна сложност на делото и предстоящата съдебна ваканция. По делото предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома. Съставът на съда като първа инстанция е от един съдия докладчик Ивета Парпулова, тъй като за гореописаните престъпления максимално предвиденото от закона наказание е до 5 години лишаване от свобода.
Ваня НИКОЛОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации