вторник, 26 юни 2012 г.

Рано пиле, рано пее - серия за Рамадан - нездравословни навици, част 2





Предишния месец темата ни Серия, фокусирана върху молитвата – беше повече духовна – и тозмесечния пост ще е конкретизиран върху нещо по-земно и също толкова важно. И така – този път ще си поговорим за едни навици, които взимат от времето и здравето ни – you know: Facebook, Twitter, BB (боди билдинг) пристрастяване и пр.
Може и да прозвучи болезнено, ако се изправиш лице в лице в проблема, справянето с него може да отнеме повече време, но ако успееш, ин ша Аллах, ще си постигнал огромен напредък в себеконтрола си и твоята връзка с Аллах (субханаху уа та'ала).

Прогрес = Щастие?

В сравнение с предишните години и векове, модерната технология в голяма степен е улеснила живота ни и позволява да спестим много време. Например прането е било работа, изискваща цял ден преди 200 години, с днес само натискаме копчето на пералнята и...готово.
Но като имаме повече време по-щастливи ли сме – в това повече време правим ли неща, които желаем и от които имаме нужда?
Сравнявайки нивото на щастие и задоволство на предишните поколения и днес, най-често ще срещнем отговора "не".


Парадоксалното днес е, че въпреки всички приспособления, с които пестим време и труд, сякаш нямаме време! Намираме се под много по-голямо напрежение и винаги сякаш се нуждаем от допълнителни часове в деня си, за да свършим всички задачи. 


За много хора днешния живот е запълнен с e-mail, Facebook, Twitter, SMS-си и с никога неспираща информация в горещи новини, новости и др. Информационният поток е толкова необуздан, че доста хора прекарват голяма част от времето си във виртуалния свят, а не във физическия реален свят (може би ви напомня на ‘The Matrix’?).
Независимо дали ние преследваме или нас ни преследват, изглежда, че сме се превърнали в роби на технологиите и на дейностите за свободното време, които толкова обичаме.

Съдовете

Ние знаем, че всяка крайност е нездравословна. Така че поглъщайки и бивайки погълнат от толкова много информация, комуникации и забавление, ние ще започнем да имаме и отрицателни последици в един момент – независимо дали ще са емоционални, физически, духовни.
Американския учен Шейх Абдуллах Адами, обобщава опастността в този толкова простичък, но дълбок цитат:
“Всеки съд може да излее навън само толкова, колкото е съдържал и това е очевидно…Езикът ви е вашата способност да изразите онова, което влияе на душата ви: филми, музика, приятели, телевизия...Всичко около нас са природни сили, които изпълват нашето същество и сърце. И когато отвориш уста да говориш, това е сякаш твоето сърце е гъба, която попива всичко, което те заобикаля. В същност това, което прави, е да изстискаме онова, което е в нас и това, което излиза, е пропитото в ума и паметта. Очевидно е, че ти можеш да изразиш само онова, което е съхранено в тен. И така, в този ред на мисли, за да бъдат резултатите, излизащи от езика ни, положителни, влизащото в нас трябва задължително да бъде положително...в целия ни живот.”
Принципно онова, което консумираме (не храната и водата) пълни сърцата ни и веднага става онова, което ние можем да покажем. По този начин ако нашето време е запълнено с отровни навици или такива, които са безполезни, тази отрова ще развали нашия организъм и живот.
Както са посочвали, човешкия мозък притежава ограничен капацитет – той може само да съхранява много информация. И ако ние продължаваме да го запълваме с неща, които не са важни, няма да остане място за важните такива.

Да надмогнем навика

Може би вече сами знаете, че имате Facebook проблем, или пристрастяване към Twitter, или маниакално проверявате мейла си през няколко минути. Каквито и да са вашите навици, ако сте отишли в някаква крайност, вие вече знаете, че трябва да се предприемат действия, за да се върне баланса. Но ако живеете в същата среда, в каквато и досега, не е възможно да се откъснете напълно и да се освободите от отровите.
Както беше обяснено в Част 1, нашия подход в тези серии, ще е да следваме един 5 степенен процес, който да доведе до решаване на проблема ни:
1. Избор на област
 За този месец  предмета на обсъждане, е "Нeздравословни навици".
2. Диагностициране
 Анализирайте текущото си състояние и запишете недостатъците си.
Запитайте се:
  • Кои са технологиите и уеб-сайтовете, които използвам най-често в живота си?
  • Как се забавлявам?
  • С какви начини на комуникация запълвам времето си?
  • Колко пъти на ден?
  • Или колко време в деня отделям за това?
А сега към всеки отговор в листа си, задайте следните въпроси:
  1. Чии ресурси използвам в това си занимание? Ако са на някого другиго – имам ли правото да го правя?
  2. Защо правя това толкова често?
  3. Когато се занимавам с това защо отделям толкова време?
  4. Когато го правя как се чувствам? И колко дълго продължава това чувство?
  5. Пренебрегвам ли онези, които обичам/ хората, които са до мен? Дали нещата, които правя, не ми взимат твърде много време, което трябва да отдам на друго?
  6. Колко време ми коства всичко това за деня?
  7. За всички свързани със забавление - музика/ филми/ игри - какво послание носят, какъв е техния смисъл? Смислени ли са и какво чувство предизвикват?
  8. Какъв е смисъла на това, което правя (разбирай смисъл за земния и Отвъдния живот?
  9. Какви са опасностите на тези неща, рисковете от тях (разбирай смисъл за земния и Отвъдния живот?
  10. Пречат ли на моята ибада и връзката ми с Аллах subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) (субханаху уа та'ала)?
Бъдете честни със себе си - въпросите по-горе и техните отговори са си само за вас, няма нужда да ги показвате на когото и да било, освен ако самите вие не решите да го направите, но трябва да е искрен и вярващ човек.
3. Анализ на първопричините
 Стигнете до същността на проблема.
Най-напред помислете добре върху отговорите си, запишете вашите слабости, които смятате, че са свързани с темата.
След това трябва да се потърсят симптомите на всяка слабост или проблем - питайте се "ЗАЩО?" и задавайте въпроса "ЗАЩО?", докато не стигнете до първопричината.

4. Разрешение на проблемите
Практическо разрешаване на първопричините.
След като сме диагностицирали проблемите, симптомите, намерили сме първопричината, трябва да помислим за практически начини за разрешаване на проблема, започвайки от корените. Помислете и запишете всеки начин, който смятате, че ше помогне в това начинание. Докато правите това, помислете върху следните въпроси, които трябва да са ви в помощ:
  1. Какво ще спечеля, ако разредя използването на тези неща?
  2. Какво искам да постигна в живота, а още не съм/ не съм опитал/а – защото смятам, че нямам достатъчно време?
  3. Какви малки стъпки за изпълнението на тези амбиции мога да направя, ако имам повече време?
  4. Какви предпазни механизми и физически стъпки мога да направя, за да намаля моите навици?
  5. Мога ли да се дисциплинирам повече при използването на тези навици?
  6. Дали мога да използвам някоя технология, която да блокира моето използване на уеб-сайтове, които искам да изоставя?
  7. Мога ли да отделя месец или два, в които напълно, 100% да се отделя от тези неща?
Например във въпрос 4, когато трябва да направите нещо важно, можете да махнете компютъра си или други приспособления. Или при въпрос 5 можете да си зададете определено време в деня, само в което да проверявате пощата си и да се придържате строго към него. Или да си зададете строго определено време за използване на Интернет.
5. Планиране и изпълнение
Направете си реалистичен план за действие, в който да се движите на малки стъпки напред. И така, ин ша Аллах, през Рамадан ще можете с големи крачки да се движите нагоре.
След като сте намерили разрешенията, анализирайте сегашния си начин на живот към момента и установете един реалистичен план и как да се внедрят за един период от време. Помнете, че плановете ви трябва да са реалистични и достижими – изпълними на малки и постоянни стъпки – това е най-добрия начин да се постигнат устойчиви и трайни решения.
Също можете да включите в плана си пътища, които да увеличат усилията ви през Рамадан.
Ако скоро усетите, че плановете ви не са правилни, не сте преценили добре възможностите си, просто направете поправка.
Целта на този месец и на следващите 4, е да се приложат стъпки, които са реалистични за вас, а не такива, които са неизпълними или ще ви претоварят.

Работна страница
За да ви помогнем в тази задача за месеца, изготвихме един документ RamadanEarlyBirdworksheet.

И помнете, че най-важното средство и възможност, е правилното намерение, искрената дуа за успех и след това - усилията ви да дадете най-доброто от себе си!



За автора
Yacoob е писател, блогър, съпруг и баща.
Писането е негова страст и споделянето на полезни знания той е превърнал в стълб на живота си през последното десетилетие. Той редовно блогърства в dreamlife.wordpress.com и Ramadan.co.za през Рамадан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации