събота, 9 април 2011 г.

Кратко напомняне за всеки, който преживява изпитание



Имам ал-Басри казва: 

Смешен е този, който преживява изпитание и не обръща внимание на пет знамения от книгата на Аллах, въпреки че знае за предимството им. 

Всевишния Аллах казва: 

„И непременно ще ви изпитаме с малко страх и глад, и с отнемане от имотите, душите и плодовете. И благовествай търпеливите, които, щом беда ги сполети, казват: „Ние на Аллах принадлежим и при Него се завръщаме.“ Върху тях има благослов и милост от техния Господ. Те са напътените.“ (Коран 2:155-157) 

В Корана се казва относно Муса: 

„... „Аз поверявам своето дело на Аллах. Аллах е всезрящ за рабите.“ И го опази Аллах от злините, които те замисляха. И злото мъчение обгради рода на Фараона.“ (Коран 40:44-45) 

Аллах казва също: 

„За онези, на които хората рекоха: „Враговете се насъбраха против вас, страхувайте се от тях!“, но вярата им се усили и рекоха: „Достатъчен ни е Аллах. Колко прекрасен Довереник е Той!“ И се завърнаха с обилие и благодат от Аллах. Зло не ги докосна и следваха благоволението на Аллах. Аллах е владетел на велика благодат.“(Коран 3:173-174) 

А на Юнус Той е казал: 

„И [спомени Юнус-] човека в кита, който отиде разгневен и мислеше, че Ние не ще го притесним. И извика в тъмнините [в корема на кита]: „Няма друг бог освен Теб! Пречист си Ти! Наистина бях несправедлив.“ И му откликнахме Ние, и го спасихме от скръбта. Така спасяваме вярващите.“ (Коран 21:87-88)

Аллах казва също така: 

„И [спомени] Айюб, който призова своя Господ: „Засегна ме беда, а Ти си Най-милосърдният от милосърдните.“ И му откликнахме Ние, и премахнахме бедата му, и възстановихме семейството му, и го удвоихме -; милост от Нас и напомняне за покланящите се.“ (Коран 21:83-84) 

Тези знамения представляват едно любезно напомняне за всеки мубтали (този, който са го сполетяли проблеми, беди, нещастие, изпитания и мъки), за да може сърцето му да се успокои, за да може да се съгласи с решението на Аллах и за да разбере, че тези изпитания ще му донесат нещо добро на този свят и в отвъдното. 

Слава на Аллах, Господа на световете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации