понеделник, 11 април 2011 г.

Наистина ли Аллах слиза на първото небе в петнайсeтата нощ от Шаабан?

Въпрос:
Наистина ли Аллах слиза на първото небе през петнайсeтата нощ от Шаабан и прощава на хората всичко, освен на два типа – на кяфир и на този, който се е занимавал със спорове?


Отговор: Слава на Аллах!  

Това е споменато в някои ахадиси, но има различие между учените за вида на тези хадиси. Няма сахих хадис, който да показва специалното на петнайсeтата нощ от Шаабан.

Предава се от Абу Муса ал-Ашари, че Пратеника на Аллах с.а.с. е казал: „Аллах гледа надолу през петнайстата нощ от Шаабан и прощава на творенията Си, освен на мушрик или на този, който подслонява борещите се срещу мюсюлманите“ (Ибн Маджа, 1390).

„...на този, който подслонява борещите се срещу мюсюлманите– означава който е враг на братята мюсюлмани.

В ал-Зауаа’ид се казва: Иснада е даиф, защото ‘Абд-Аллах ибн Лахии’а е даиф и ал-Уалид ибн Муслим е мудаллис.“

Има и други идтираб (слабости) в хадиса, както казва ал-Даракутни в ал-‘Итал, 6/50, 51. Той е казал: „Хадиса не е доказан“.

Предава се от Му’ад ибн Джабал, Аиша, Абу Хурайра, Абу Талаба ал-Кушани и други, но в иснада има слабости, като някои от тях са много слаби.

Ибн Раджаб ал-Ханбали е казал:
Що се отнася до добродетелите на петнайсeтата нощ от Шаабан, има много хадиси, по отношение на които учените се различават, но повечето от тях ги класифицират като даиф, а Ибн Хиббан определя някои от тях като сахих.
Латаа’иф ал-Ма’азиф, 261.

Аллах слиза на първото небе, но това не става само през петнайсeтата нощ на Шаабан, както е доказано в ал-Сахихан и другаде, че Аллах слиза на първото небе всяка нощ, в последната третина на нощта. Нощта на петнайсeти Шаабан включва това, както всяка друга нощ.

Когато попитали ‘Абд-Аллах ибн ал-Мубарак за това дали Аллах слиза в петнайсeтата нощ на Шаабан,той отговорил на този, който го питал: „О, бедни човече! През петнайсeтата нощ? Та той слиза всяка нощ!“

Предава се от Абу Утман ал-Сабуни в И’тикад Ахл ал-Сунна, № 92.

Ал-Акили, Аллах да се смили над него, е казал:
Що се отнася до слизането на Аллах през петнайсeтата нощ на Шаабан, има само слаби хадиси, но преданието, чe Той слиза на първото небе всяка нощ, е сахих, така че петнайсeтата нощ на Шаабан включва това, ин ша Аллах.
Ал-Ду’афа’, 3/29.

Виж също въпрос № 8907

       А Аллах знае най-добре.
Фатуа № 49 678

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации