петък, 15 април 2011 г.

Mолитва в седнало или легнало положение, начин на извършване




Поради много силна болка тя не може да движи главата си – как да се моли?

Въпрос:
Една сестра има силна болка в главата, която й причинява голямо страдание. Когато се случи това, тя не може да извършва молитва в никакво положение, тъй като не може да движи главата си. Как да прави молитвата?


Отговор:


Слава на Аллах.

Първо: 
Молим Аллах да изцери нашата сестра и да й даде възможност за пълноценен религиозен и светски живот.


Второ: 
Ако дойде време за молитва и тя има болки, може да отложи молитвата до края на времето й с надеждата да се почувства добре и да има възможност да я изпълни по подобаващ начин. Но ако болката продължава, тя може да се моли по начин, който е възможен за нея, дори и да лежи на легло по гръб.
Основния принцип, който засяга този въпрос, е строфата, в която Аллах казва (превод на значението):

Аллах възлага на всяка душа само според силите й.
 [ал-Бакара, 2:286]
А Пророкът с.а.с. е казал на ‘Имраан ибн Хюсаин:
Моли се прав, а ако не можеш – тогава седни, [а ако и така не можеш] тогава  [легнал] на страна“.Разказан от ал-Бухари (1117) и Абу Дауд (952).

Ако човек се моли седнал, тогава трябва да се наклони напред за руку (поклон в кръста) и за суджуд (земния поклон), като трябва да се наклони повече (по-надолу – бел.пр.) за суджуд, отколкото за руку.

Ако човек се моли легнал на дясна или лява страна, тогава трябва да наклони глава към гърдите си (напред – бел.пр.) за руку и суджуд. Ако човек се моли легнал по гръб си, трябва да сложи краката си в посока кибла и да наклони глава към гърдите си за поклоните. Ако това е невъзможно – в легнало или седнало положение – да движи глава, тогава тези движения се премахват, защото човек няма възможност да ги извърши, но думите трябва да ги каже, защото може, а Аллах е казал (превод на значението): „Затова бойте се от Аллах, колкото ви е по силите...“ [ат-Тагабун, 64:16]
Така че човека трябва да каже такбир и да рецитира Коран, да възнамери поклоните и да каже такбир, както и тасбих при поклона, после да възнамери ставането и да каже Сами’а Аллаху лиман хамидах, раббана уа лака’л-хамд (Аллах чува този, който Му благодари, о, Господи, за Теб е прославата) и т.н. След това трябва да възнамери суджуда и да каже такбир и тасбих при поклона, защото това е в принципите на шариа.


„Затова бойте се от Аллах, колкото ви е по силите...“
Край на цитата от ал-Шарх ал-Мумти’ (4/332). 


А Аллах знае най-добре.


Islam Q&A – въпрос № 102281
All Rights Reserved for IslamQA© 1997-2008 
превод Милена Борисова -Иршад, http://imanislam-salat.hit.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации