сряда, 13 април 2011 г.

Голямата джамия в Самара, Ирак



Голямата джамия е построена през 9-ти век, Самара, Ирак. Започната е през 848 и завършена през 851г. от абасидския халиф ал-Мутауаккил, който управлявал Самара между 847 и 861г.
Голямата джамия в Самарa е от най-големите джамии в света - нейното минаре, Кулата Малуийа е огромен спираловиден конус (форма на охлюв), 52 meра високо и 33 метра широко, със спираловидна стълба
Джамията има 17 пътеки. стените са облицовани в мозайка от тъмно синьо стъкло.
Map of the Samarra Mosque

На 1-ви Април, 2005, върха на Кулата Малуийа бива поразен от бомба. Бунтовници я нападнали, тъй като щатски войници я позлвали за наблюдателна кула.

Архитектурата и изуството на изработка на джамията са забележителни.
Джамията на Ибн Тулун в Кайро, се основава на джамията в Самара в много отношения.

За разлика от повечето минарета, Кулата Малуийа не се използува за азан (призив за молитва) - височината й я прави непрактична за това. Тя е видима от голямо разстояние и е вероятно по тази причина да е била замислена с тазкива размери, като визуализация на присъствието на Исляма в долината на Тигър.


















комп. от Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации