вторник, 12 април 2011 г.

Мотиви, който предизвикват у човека чувство на любов към Аллах


1. 
Внимателно четене на Корана и размишляване върху неговото значение и целите, които трябва да се постигнат, също както човек размишлява върху книгата която чете и се стреми да разбере какво е желал да каже автора.

2. 
Приближаване към Аллах Всемогъщия не само със задължителни (фард) молитви, но и чрез додроволни(нафиле), както се казва в един кудси-Хадис: "Моят роб не може да Ми се приближи с нищо по-скъпо, отколкото с онова с което Съм го задължил. Моят роб Ме приближава с доброволни поклонения, докато не го заобичам ...."

3. 
Споменаване на Аллах при всяка възможност и всяка ситуация както и при всяко едно начинание, като с езика, така и със сърцето, защото любовта на Аллах се постига в същата степен, в която раба се сеща за Него
Всемогъщият и до колкото Го споменава.

4. 
Предпочитание на това, което Аллах обича пред това което човек желае и особено по време на инвазията на желания и страсти. С други думи,изразяване на предпочитания към приятелите на Аллах, без значение колко тежко е това.

5. 
Опознаване на прелестните имена,свойства и качества на Аллах Милостивия, през призмата на пречистеното сърце и задържането му в прелестта на това опознаване. Защото този които опознае Великия Аллах, чрез неговите прекрасни имена свойства, качества и дела, без съмнение ще Го заобича истински. 

Поради това, безделието и скуката са сред най-лошите бандити, които атакуват сърцето и не му дават да стигне до опознаване на неведомото.

6. 
Наблюдение и размисъл върху благостта, щедростта, благодатта и чудесата
на Аллах, както тези видимите така и скрити, защото това посочва и поражда любов към Всемогъщия Аллах.

7. 
Чувството за смирение и пълна преданост пред Всемогъщия Аллах, не може да се опише с думи а се изживява.

8. 
Усамотяване и пълно отдаване на Аллах Всевишния при всяка възможност, особено когато се отправят молитви, чете Коран, кланя намаз и всички
други актове на поклонение. Всички тези поклонения трябва да завършват с
покаяние и искане на прошка.

9. 
Другаруване с онези които истински обичат Аллах и се възползвай от техните думи и съвети така както се наслаждаваш на сладките плодове. И пред такива хора не говорете излишно, освен ако това не е направено с цел повишаване на знанията или получаване отговори на това, което не ти е ясно или на някой друг.

10. 
Избягване на всичко онова, което отдалечава сърцето от изразяване на любовта към Аллах.



noor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации