петък, 29 април 2011 г.

Харам ли е жена джунуб да готви и пр?

   
Въпросът ми е за това колко скоро след полов акт трябва да се вземе гусул? Чухме, че всяко нещо, което се извърши, докато си джунуб, е харам...



Отговор:


Слава на Аллах!


Няма ограничение във времето, в което жената, която е джунуб, да направи гусул. Трябва да се направи във връзка с молитвите и други действия на служене, където се изисква тахара (чистота). Няма лошо в забавянето на гусул, докато има време до следваща молитва, за да се извърши в състояние на тахара. Препоръчително за мюсюлманина да побърза с взимането на гусул, за да бъде в Сунна състоянието на Тахара и защото ангелите не приближават човек в състояние на джанаба. Пророкът с.а.с. е казал: „Има три неща, които ангелите не доближават: мъртвото тяло на кяфир, мъж, който се е парфюмирал с шафран (защото това е лековато и глупаво поведение и имитира жените – Qayd al-Qadeer, 3/325) и човек, който е джунуб, докато не вземе гусул”.  (Предаден от Абу Дауд, 4180; класифициран като сахих от ал-Албани и Сахих Аби Дауд, 3522).


Ако жената бърза и не е лесно да си вземе гусул от джанаба веднага след половия акт, това не я засяга (т.е. не й влияе лошо) и тя не нааджис. Достатъчно е да вземе ‘уду, за да намали джанаба и така и ангелите ще дойдат близо до нея.


Твърдението на някои хора, че е харам за жената, която е джунуб, да докосва разни неща о да прави определени неща, е бид’а (нововъведение), невярно и лъжливо твърдение, което няма основа в Исляма. Това погрешно вярване се базира на лъжливи и измислени ахадиси, предадени по този повод. Шейх ал-Шухайри, Аллах да се смили над него, е казал: „Сред тези лъжливи идеи, е и тази, че ако жената, която е джунуб, омеси тесто, то ще се развали заради нейната джанаба и това, че барака (благословията)  ще изчезне от всяко нещо, което нейните ръце докоснат.” (Al-Sunan wa’l-Mubtada’aat, стр. 31).


Подобен въпрос е представен във al-Lajnah al-Daa’imah wa’l-Buhooth (5/318 – al-Fataawaa). и това е техния отговор:


Слава на Аллах Единствения, мир и благослов над Пророк Мухаммад, неговото семейство и сподвожниците.


Да, на човек – независимо дали е мъж или жена – който е джунуб, е позволено да докосва предмети, като дрехи, чинии, прибори и пр, преди да е извършил гусул, защото дадения човек не е нааджис и така и нещата, които докосва, не стават нааджис. Това е предадено в сахих хадис, когато Абу Хурайра, Аллах да се смили над него, бил с Пророка с.а.с., после се отделил от него и пак се върнал. Пророкът с.а.с. го попитал: „Къде беше, О Абу Хурайра?” и той отговорил: „Бях джунуб и не исках да седна до теб, докато не стана таахир (чист)”. Пророкът с.а.с. му казал: „СубханаАллах, мюсюлманинът никога не е нааджис”. (Предаден от ал-Бухари, 1/333).


От Аллах е напътствието. Аллах да благослови нашия Пророк Мухаммад, неговото семейство и сподвижниците, да им даде мир.




Islam Q&A, 6533
Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации