петък, 29 април 2011 г.

Човек, умрял джунуб

   

Слава на Аллах!

Първо:
Ако човек умре в състояние на джанаба, това не означава, че е бил слаб в изпълнението на религиозните си задължения или е имал лош край, ако е бил джунуб по основателни причиним като например сексуален акт със съпругата си или е имал някакъв еротичен сън.
Ханзала, Аллах да е доволен от него, е бил застигнат от мъченическа смърт, докато е бил джунуб и ангелите са го измили. Неговата история е добре позната и е предадена от Ибн Исхак и други, като ал-Хафиз Ибн Хаджар във Фатх ал-Бари.
Ал-Табарани предава от Ибн ‘Аббас, Аллах да е доволен от него, че Хамза, Аллах да е доволен от него, е бил убит като мъченик, докато е бил джунуб. Ибн Хаджар е казал: „Няма нищо нередно в иснада (на хадиса)”.

Второ:
Ако човек умре в състояние на джанаба или пък жена, докато е в цикъл, на него или на нея е достатъчен само един гусул (къпане на покойник). Гусул на починалия също е достатъчен за гусул от джанаба или цикъл.
Това е така, защото има две причини за гусул по едно и също време: джанаба или месечен цикъл, и смърт. Така един гусул е достатъчен за двете, както ако има повече от една причина за ‘уду – изпускане на газове или малка нужда, дълбок сън – тогава едно взимане на ‘уду е достатъчно за всички тях.

Виж: Kashshaaf al-Qinaa’ (2/87). 

Ал-Науауи, Аллах да е доволен от него, е казал в ал-Мажму’ (5/123): Гледната ни точка ако човек, който е джунуб или  месечен цикъл, умре, трябва да му се направи един гусул. Това е гледната точка на всички учени, с изключение на ал-Хасан ал-Басри, който казва: „Трябва да му напрявят два гусула”. Ибн Мунзир е казал: „Никой друг не твърди това”. Край на цитата.
А Аллах знае най-добре!

Islam Q&A, 97098


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации