вторник, 12 юли 2011 г.

Тадж Махал - джамия в Kувейт

 В Кувейт е построена нова джамия As-Sadeeqa Fatimatul Zahra ( в чест на дъщерята на Пророка (с.а.с.) праведната и пресветла Фатима), която представлява от себе си точно копие на известния мавзолей Тадж –Махал в индийския град Агра, считан за едно от чудесата на света.

Вътрешната архитектура на зданието е съвсем различна – тя не е гробница, а място за молитви.Стените на новата джамия са украсени с резбовани айети от Корана. Освен това четирите минарета и централния купол са увенчани с месингови полумесеци.
Новата джамия заема площ от 3136 квадратни метра, това е три пъти по-малка площ от тази на Тадж –Махал. В Кувейт са се оказали от водното огледало на индийския мавзолей, като за по практичното използване на земята  е построен паркинг.
Идеята да се копира Тадж – Махал не е нова. Например неотдавна бангладешки богаташ е построил копие на мавзолея в близост до Дакка, в резултат на това индийските дипломати се заинтересували веднага не са ли нарушени авторските права, затова строителите на новата джамия са получили официално разрешение от посолството на Индия да копират архитектурния облик на шедьовъра на световната архитектура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации