неделя, 17 юли 2011 г.

Дали ще доживеем до другия Рамадан?



Наскоро писахме за възрастен мъж, който правеше Тарауих прав, независимо болката, която чувства в тялото си

Сега ще ви кажа за един млад човек - чух съвсем наскоро за баща на 3 малки деца, човек с много благ характер, загина при пътен инцидент. "Наистина на Аллах при надлежим и при Него е завръщането". 

Бих искала да доживеем до Рамадан, но представете си, че това е последния ни Рамадан - запитайте се тогава:

1. Какво подготвихте за срещата си с Аллах субханаху уа та'ала?

2. Какво искате да постигнете?

3. Как ще подобрите служенето си след Рамадан?

Забързания ни живот ни кара да сме нехайни към едно сигурно нещо - края на земния ни живот, смъртта. И все още твърде малко размишляваме върху това пътуване, за което Аллах субханаху уа та'ала ни предупреждава в сура ал-Имран:
 Всяка душа ще вкуси смъртта и вашите награди напълно ще ви се изплатят в Деня на възкресението. Който бъде отдалечен от Огъня и бъде въведен в Рая, той ще сполучи. А земният живот е само измамна наслада.
 [3:185]


По-долу ще ви предложим няколко стъпки, които да ви помогнат за тази финална среща с Аллах.


1. По-често си спомняйте за смъртта
- Пророкът салаллаху алайхи уа саллах често е съветвал сподвижниците (Аллах да е доволен от тях) да си спомнят смъртта, казвайки им, че ако знаеха онова, което той знае, малко ще се смеят и много ще плачат.
- Направете го като навик - след молитвата отделете поне 5 минути, в които да разсъждавате върху смъртта и пътешествието към нея.

- Посетете гробове на умрели преди нас и тези няколко минути, в които ще сте там, ще ви позволят да видите, че този живот е само изпит, за който се подготвяме.  Аллах казва: 
Той е, Който сътвори смъртта и живота, за да ви изпита кой от вас е по-добър в делата. Той е Всемогъщия, Опрощаващия,” [67:2]

2. Правете молитвата си така, сякаш е за последно.
Често да си напомняме "молитва, като за последно", така - стоейки рамо до рамо, крак до крак. 

- Преди да започнем молитвата си, да направим пауза и да си кажем, че може това да е последната ни възможност за ибада към Всевишния в дунята. Това ще ни даде ли допълнителна концентрация, да се фокусираме върху молитвата към Аллах? Представете си, че това е вашето стоене в Последния ден и така вашето съзнание ще бъде съсредоточено..

3. Участвайте в Джаназа молитви
- Пророкът салаллаху алайхи уа саллах е учил да се участва в джаназа молитва за мъртвия. Като се отдалечи фокуса на вашето внимание далеч от земните неща, това ще прочисти сърцето ви, а участието в Джаназа можем да определим като лекарство за вашата духовна продуктивност. 

4. Сънят е брат на смъртта
- Преди няколко години бях повикан в болницата, където мой роднина беше починал - той лежеше и сякаш беше току що заспал. "Наистина на Аллах принадлежим и при Него е завръщането". Помнете, че сънят е брат на смъртта и бъдете готови да се срещнете с Аллах  по всяко време на съня си. 
- Практическите съвети в този случай включват взимане на уду преди сън, казване на зикр, заспиване по начините от Сунната, рецитиране на сурата ал-Мулк/ Сажда, както и очистване на сърцето от всякаква омраза или яд към някого.  

5. Ставане за нощна молитва
- Една характеристика за успешния мюсюлманин, е съблюдаването на нощната молитва. На всички е трудно да стават за Фаджр, но ако се знаеха наградите, всички щяха да са силно мотивирани да стават.
- Тези последни 10 дни са нашия шанс да съберем плодовете от нощната молитва. Това е времето, когато никой не може да ви разсее и искрено и необезпокоявани можете да плачете от искрен страх от Господ, а това привлича Неговата субханаху уа та'ала милост и също това е времето, когато Аллах слиза на най-ниското небе и отговаря на молитвите. В тъмнината на нощта си представете себе си сам в гроба, молете за опрощение и добри дела. 
Припомнете си няколко съвета на Пророка салаллаху алайхи уа саллах, когато е казал: "Възползувайте се от пет неща преди да настъпят други пет: вашата младост преди да остареете; вашето здраве преди да се разболеете; вашето богатство преди да обеднеете; свободното ви време, преди да станете заети; и живота ви, преди да умрете". (Ал-Хаким), защото Рамадан е възможност, която може да нямаме отново!



За автора:
Със съкращения, от DatEater’s diary, Рамадан 2010.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации