понеделник, 25 юли 2011 г.

Как да си поставим реални цели през Рамадан – И да ги постигнем!

Колко често се е случвало да сте тръгнали нанякъде, но да не знаете как да намерите мястото, което ви трябва, по кой път да поемете или точно в коя посока да вървите? Надявам се не много често.

Тогава защо да се отнасяме към Рамадан по такъв безотговорен начин? Знаем, че трябва да подобрим себе си през този месец, но докато нямаме правилното отношение, което да гарантира, че ще постигнем целите си  края на месеца, ние ще оставим предоставените ни безценни възможности да се изплъзнат.

Този свещен месец е много специално време, в което наградите за задължителните и доброволните дела се умножават многократно като милост от Аллах субханаху уа та'ала, така че трябва да се стремим да извършваме повече и от двете. Все пак това е само месец, в който би трябвало малко по-внимателно да управляваме времето си. Много от нас се чувстват способни да приемат предизвикателства и да достигат цели, но се предават още в средата на месеца или по-рано. 
Ако вземем следните мерки, те могат ин ша Аллах да ни помогнат да постигнем цели както през Рамадан, така и през следващите месеци:

1. Преди Рамадан си направете списък на нещата, които искате да изпълните. Това трябва да се направи кат освободно писмено упражнение, което означава, че вие не сте длъжни да се безпокоите дали онова, което пишете има смисъл или не, или дали изобщо е изпълнимо. Просто пренесете мислите си върху хартия. След това минете по списъка и си създайте приоритети, редактирайте някои неща, други премахнете. Първото минаване по списъка е да зачеркнете идеи и цели, които нямат връзка или са нецелесъобразни. Например да се опитвате за наизустите целия Коран, ако сте научили само няколко сури, заети сте с училище или с работа през месеца - тогава горната цел не би била реалистична!
Подредете останалите пунктове в ред на значимост за вас и опитайте да определите колко време ще ви отнеме да постигнете всяко. Разбира се, някои цели, като например въздържането от сквернословие или по-скоро премахването на лошия език, може би не са свързани с определено време, но други, като например рецитиране на целия Коран по време на месеца, може да се изпълни.

j
2. Сега вземете списъка с тези постижими цели и започнете да правите план, посредством изготвяне на дневни програми. Ако вашата програма за седмицата се различава от плана ви за почивните дни (уикенда), може да направите две програми. В същност, може да направите отделна програма за всеки ден от седмицата. Начина, по който можете да изградите тази дневна програма, има различни възможности - например ако вашата цел е да прочетете целия Коран през месец Рамадан, опитайте да четете по определен брой стихове в определено време на деня. Вместо да напишете "Четене на част от Корана следобед", напишете "Да чета 10 аят след салат ал-Зухр". 
Добавяйки малко конкретност, ще ви помогне да стоите по пътя на целите си и ще ви помогне да стигнете до края. Скоро може и да пропуснете някоя точка от графика си, заради възникнали неочаквани задачи, затова и трябва да можете да редактирате дневната си програма и да си дадете друго време, за да изпълните задачата през деня. Помнете, че Аллах обича постоянството в делата ви, дори те да са малки!
jk
3. Възможно е вашия план да не проработи за вас, но това не е извинение да се предадете напълно, не изоставяйте плана си, просто го редактирайте. Изполувайки предходния пример, ако кланяте Зухр по време на обедната си почивка на работа и не можете да успеете да прочетете 10 аят от Корана след молитвата, може да съкратите в програмата си на 5 аят и после - още 5 аят по друго време. С други думи - трябва да сте сигурни, че можете да се върнете и да ревизирате дневния си план, така че той да бъде най-добър ЗА ВАС!
Вместо да намалявате броя на целите си, просто ги пренаредете и преразгледайте времето през деня си по-внимателно. 
Поставете листи с дневната си програма навсякъде - на хладилника, на бюрото, в колата си, на кухненската маса, компютъра и пр. Принуждавайки се да го виждате и четете постоянно, ще ви помогне и да го спазвате по-точно. 
hj
4. Най-простия начин да сте уверени, че сте в крак с вашите цели, е да направите така, че да не бъдат трудно постижими! 
Ако искате да се събудите за Тахажуд, дръжте килимчето си за молитва близо до леглото си, също и дрехите за молитва, кафеварката, като най-важно е да си легнете рано вечерта. Няма да можете да се събудите, ако до късно сте работили на компютъра, затова и преконфигурирайте работния си ден, за да е подходящ за постигане на целите ви. 
От друга страна ако се опитвате да не направите нещо, направете го такова, че да е трудно за вас. За да се отдалечите от злословието просто се отделете от компаниите, в които се клюкари или имат лоши привички.  
За да се въздържите от гледане на телевизия и слушане на музика, изтрийте всички песни от вашия iPod и ги заместете с лекции, слушайте Коран. Разбира се, всичко това отнема много повече време, отколкото самите предпазни мерки за отстраняване от тези действия - всичко трябва да бъде придружено от много дуа, изкрено намерение, търпение, борба с нефса и твърда работа. Но предприемането на определени стъпки ще ви улесни да бъдете по-покорни и последователни.
hj
5. Подкрепа е нужна и за тези от нас, които се нуждаят от малко повече натиск, особено в средата на Рамадан, когато повечето морален хъс се е изпарил. За да се предпазите от злословене или лоши думи, използувайте класическия трик на буркана. Дръжте до себе си буркан или кутия, може и повече на брой - в дома си, в работата си и пр. И когато нарушите правилото си и използувате лоши думи или злословите, поставете голяма сума пари в съда! В края на месеца можете да дадете тези пари за милостиня по ваш избор, но не си позволявайте мисълта, че ще ги дадете за благотворителност да бъде извинение да запълните буркана! Целта на това е да имате визуална представа за това колко е голям проблема ви.
hg
6. Последната стъпка е нещо, което може да има голямо въздействие, без да му отдаваме голямо внимание. И това е самооценката. Всяка нощ отделете само по няколко минути и напишете или просто помислете дали сте на пътя или не и как да подобрите положението си. Това ще ви покаже върху какво трябва да поработите повече на следващия ден и можете да се контролирате, ако сте бавни или неефективни. 
Разбира се, винаги ще има дни, в които да не сте така енергични, както бихте желали, не толкова продуктивни, колкото би трябвало. Но чрез самооценката можете да се предпазите отхлабването да не се превърне в тенденция и да запази вашия Рамадан от разочарования. 


За автора
Asma Malek е студентка, която дава собствено предложение, за да могат повече хора да управляват по-добре времето си и да пазят своя иман висок. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации