петък, 15 юли 2011 г.

Рамадан е на половин лунен цикъл от нас


 Рамадан е зад ъгъла - зависи  Луната, но ще започне иншаАллах към 1-ви Август. Няма да е лесно вероятно, но Аллах помага - имаме няколко задължения към Него, а така ни е улеснил, че дори е сторил наградата за тях да бъде не шоколад или някакво бижу, а Рая завинаги...Така е и с поста -едно от задълженията.
Да мислим само какво можем да правим повече през месеца, а за другото - разчитаме само на Аллах/
1. Голяма награда има в четенето на Коран. Сега - ясно е, 1че е имало и има много Коран курсове, децата от Родопите и немюсюлмански населени, четат добре Коран, но аз повече в момента мисля за новооприелите. За тях е трудно и дори за малкото им усилие, Аллах да ги възнагради многократно.Имат няколко варианта - да слушат на Коран, да се опитват да следят по мусхафа това, което четецът казва. Тъй като трябва да се размишлява върху значението на словата, нека четат и превода на български. Най-добре е да се вземе превода на Корана, в който има и оригиналния текст.
2. Искам да участвам в груповите молитви и общия ифтар, искам ако мога, да давам ифтар у дома си. Тук не ми се вижда много възможно, но ще видя как стоят нещата в месжида в Люлин и да помагам за ифтара там и за почистването на джамията.
спомням си в Сърница в джамиите имаха нещо като график на момчетата - ходеха различни групи преди ифтар и подреждаха мястото за края на поста за мюсюлманите, а после тяхно задължение беше да чистят.
това беше много добро за децата.
3. Трябва постоянно да си повтарям и да обяснявам на децата у нас, че Рамадан не е само месец ба въздържание от храна и вода...
Не трябва само да си викат и обиждат, да ме ядосват и провокират непрекъснато.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации