петък, 1 юли 2011 г.

Наближаването на Рамадан



Ассаламу алейкум
Наближава най-хубавия месец от Ислямската година, месеца, който очакваме с голямо нетърпение и страх - последното си е мое си мнение - не знам как е при вас, но аз лично винаги се притеснявам за себе си дали ще бъда твърда в отказа си от храна и вода, от гняв и др...Въпреки това в очакването на Рамадан, колкото по-малко дни остават, толкова по-голямо вълнение изпитвам и стомаха ми се преобръща, като на влюбена девойка :)

Тъй като всички предполагаме, че тази година месеца на поста ни няма да е от лесните, въпреки че само Аллах знае (!), предлагам на себе си и вас една "програма", която иншаАллах ще улесни дългите летни дни на говеене.

В един ислямски сайт видях календара на месец Рамадан, но направен и на часове, освен на дни. Направете това и вие за себе си - разграфете един лист, направете таблица и отбележете и часовете на деня.

След това ви предлагам следното:

1. Планирайте всяка нощ следващия ден, не по-рано или в началото на месеца, а ден за ден. Изберете 3 важни задачи за деня, които да изпълните.


2. Не пропускайте Сухур, ставайте достатъчно време преди Фаджр, за да закусите спокойно, да имате време да пиете достатъчно вода и кафе. Все пак и деня е дълъг през лятото.

3. Започнете да работите върху поставените задачи веднага след Фаджр.

4. Отделяйте ПОНЕ по 1 час от деня за четене на Корана

5. Отделете поне малко време за следобедна дрямка.

6. Приключвайте поста с фурми и мляко или фурми и няколко глътки вода и след това направете Магриб, след което вечеряйте, но без да натоварвате тялото си с много храна.

7. Потърсете начини за повече "Физическа садака" - помагайте при организирането на ифтара в джамията, благотворитело работете по различни проекти - работете за другите!

8. Не изпускайте възможността за Дауа - ако ви попитат защо не се храните, дайте добро обяснение за Рамадан и Исляма.

9. Имайте искрени намерения и правете много дуа, за да може нашия Рамадан да бъде истински продуктивен Рамадан! ИншаАллах!


Ще се радвам, ако някои от вас дадат още предложения  за месеца на поста ни.
Аллах да помага!

1 коментар:

  1. Да добавя, че слушането на Коран много успокоява, така че поста е много по-лесен, когато слушаш повече Коран иншаАллах.

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации