петък, 5 юли 2013 г.

Напомняне от Египетския хаос

снимката е от Египетската революция преди 2 години
Sleep-sliding away
С Египетските размирици в момента - включващи изнасилвания на жени от последните протести е трудно човек да остане позитивен. Въпреки това Шейх Наваид Азиз сподели някои мъдри слова, които да помогнат за запазване на надеждата ни в такъв момент:
“Принципно се въздържам от коментари, свързaни с политиката, защото тя не е  в моето поле на знания. Но това, което се случва в момента в Египет, е твърде малко свързано с политиката и повече с човешките права. Независимо, че Мурси беше далеч от перфектнoстта, той беше голяма благодат за хората от Египет. За това, което идва, те не могат да обвиняват друг, освен себе си. 
2- Това, на което ставаме свидетели, е нарастващото противопоставяне между секуларизъм и религия. Това, което хората не успяват да осъзнаят е, че когато правителството няма по-големи пълномощия да бъде отговорно, освен за себе си, винаги ще виждате подтисничество. Управниците ни трябва да са отговорни пред самия Бог, това е единствения начин да имат контрол над себе си. Когато хорат загубят страх от Бог, губят всякакво чувство за морал. Нашата религия е начин на живот, а не просто практики в джамията или дома. 
3- Докато не променим собствената си вътрешна духовна нагласа, физическите промени няма да имат никакво значение. Само шепа хора в правителството наистина искат най-доброто за нас. Революцията трябва да започне отвътре навън, за да бъде устойчива. Като точка в тяхна полза можем да отбележим факта, че молитвите за победа обикновено започват с осъзнаване и признаване на връзката ни с нашия Създател и покаяние. 
4- Един тест за вярата ви е колко пъти сте се помолили за хората от Египет, Сирия, Палестина, Бирма и останалия свят, изпълнен с подтисничество и злини.
5- След видяното в Египет цял ден бях сломен и депресиран, но прочетох една ая, която смятам, че е приложима за ситуация, като сегашната:   “Или смятате да влезете в Рая, без да ви сполети същото, което сполетя и отминалите преди вас? Връхлитаха ги беда и горест, и бяха разтърсвани, докато Пратеника и онези, които повярваха заедно с него, не казваха: “Кога ще дойде подкрепата на Аллах?” Да, подкрепата на Аллах е наблизо." (2: 214)
Египет, Сирия, Палестина и Бирма - имайте още малко търпение и надежда, защото победата е съвсем близо зад ъгъла!"
===================
Знам, че е добре да се чете повече за ситуацията, но знам също, че това няма да помогне по никакъв начин на хората в Египет. Затова нека правим дуа за тях! 
Нека отделим по-малко време за новините и повече време за размишление и умоляване на Всевишния за милиони хора по света - в Египет и всякъде другаде - които страдат от политическите разногласия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации