петък, 26 юли 2013 г.

Обама организира традиционния ифтар в Белия дом през Рамадан

Американският президент Барак Обама организира вечеря ифтар по повод свещенния за мюсюлманите месец Рамадан.
На традиционната вечеря ифтар организираща се всяка година присъстваха дипломати и главно посланиците на мюсюлманските страни.
На вечерята в Белия дом присъстваха и редица американски сенатори и депутати.
От името на Турция присъства посланика ни във Вашингтон Намък Тан.
В речта си по време на вечерята Барак Обама отбеляза „За мюсюлманите месец Рамадан е време за пречистване. През този месец хората постят и се молят и имат възможността да се отдадат изцяло на Всевишния Аллах. В същото време през този месец хората се събират с членовете на семейството, с близки и приятели точно както направихме и ние тази вечер”.
В речта си Обама неколкократно цитира стихове от Корана и каза:
"През цялата ни история Ислямът е допринесъл за характера на страната ни и Американците Мюсюлмани с добрите си дела са помогнали за изграждането на нацията ни - и ние виждаме резултатите. Виждаме резултатите в много поколения на Мюсюлмански емигранти -- фермери и работници в заводите, строители на ЖП лините и на сградите. Мюсюлмани иноватори, които помогнаха да бъдат построени някои от най-високите ни небоостъргачи и помогнаха да бъдат отключени някои тайни на Вселената.
Всеки ден Американските мюсюлмани спомагат за оформяне на начина, по който мислим, по който работим и по който правим бизнес. И това е духа, който отбелязваме тази вечер - мечтатели, отриватели, чиито идеи са пионери в нови производства, откривайки нови възможности за всички нас.”

източник SIA
Обама също така се спря и на влиянието на ислямската история върху обществата и посочи, че добрите усилия на американските мюсюлмани са подпомогнали за създаването на американската нация. Обама даде примери за най-успешните мюсюлмански бизнесмени и похвали приноса им за развитието на американската икономика.
source The White House Office of the Press Secretary (Official White House Photo by Lawrence Jackson))
Отделно разказа и за няколко от поканените на вечерята.
Шази Уисрам, чиито родители пристигнали от Пакистан и Танзания в САЩ и основали фирма Happy Family, която по думите на Обама, е лидер в производството на евтини органически продукти за деца.
Ауним Хосайн изобретил уред за диагностика на рака на млечните жлези, след което станал един от най-добрите разразботчици на компютърни игри.
Ийя Халил, чиито баща пристигнал от Либия, основал компания в областта на биотехнологическите изследования, която е лидер в редица разработки на генетичната медицина.

"Както ни учи Корана, този, който твори добро, ще види добро - заключи Обама. - Благословен Рамадан".
-------------------------------------------------------
Това е пълния текст на изявлението на Обама по случай започването на месец Рамадан, 08.07.2013, източник The White House Office of the Press Secretary
Със започването на свещения месец Рамадан, аз и Мишел поднасяме най-добрите си пожелания към Мюсюлманската общност в Съединените Щати и в целия свят.
За милиард и половина Мюсюлмани Рамадан е време на внимателена размисъл, пост и преданост. Също е възможност за семейството и приятелите да се събират заедно и да отдават внимание на принципите, които свързват хората с различи вероизповедания - отговорност за мир, справедливост, равенство и състрадание към останалите човешки същества. Тези връзки са по-силни от различията, които често ни поставят в конфронтация.
Този месец ни напомня също, че свободата, достойнството и възможностите са безспорни права на всички хора. Замисляме се за тези ценности във време, когато много хора от Близкия Изток и Северна Африка се стремят към тези основни права и като милиони бежанци посрещат Рамадан далеч от дома си. САЩ е с тези, които строят свят, в който всички хора ще пишат своето собствено бъдеще и ще практикуват свободно вярата си, без страх от насилие. 
В Съединените Щати Рамадан е напомняне за милионите Американци - Мюсюлмани, които обогатяват нацията ни всеки ден - служейки в правителството ни, ръководейки научни открития, откривайки работни места, грижейки се за съседите ни в нужда. Имам честа да бъда домакин на ифтар в Белия дом през последните четири години и тази година ще приветствам Американски Мюсюлмани, които дават своя принос за страната ни като предприемачи, активисти и хора на изкуството.
Пожелавам на Мюсюлманите в Америка и целия свят един благословен месец, със семейна радост, мир и разбирателство! Рамадан Карим!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации