сряда, 17 юли 2013 г.

Китай подсилва рестрикциите срещу молитвите и поста на Мюсюлманите през Рамадан

Уйгури отиват на петъчна молитва в джамията Бейтуллах, Урумки.
снимка Simon Wong, CHINA
Правозащитни групи апелират към правителството да свали рестрикциите, насочени за попречване на Уйгурите в регион Синдзян да спазват поста и молитвите през свещения за Мюсюлманите месец Рамадан.

Те казват, че силите за сигурност на Бейджинг (Пекин, столицата на Китай) са взели извънредни мерки в размирния район, които да попречат на молитвите в джамиите и задължителния пост на Мюсюлманите.

Вчера говорителят на Световния Уйгурски конгрес Dilxadi Rexiti каза, че Правителствените власти са влизали в Уйгурски домове, предоставяйки им плодове и напитки през деня, когато Мюсюлманите се въздържат от храна, вода и сексуални отношения.

Междувременно властите са забранили организираните изучавания на религиозни текстве, а религиозните събирания са поставени под наблюдением включително наблюдение на джамии в северния град Karamay, по информация на Karamay Daily.

Д-р Катрина Лантос Суит от Американската комисия за международна религиозна свобода (USCIRF) каза, че подобни действия няма да намалят етническото напрежение.

"В името на стабилността и сигурността, кампаниите на репресия срещу Уйгурските Мюсюлмани на Бейджинг са взели на прицел мирни частни религиозни и набожни събирания. Подобни злоупотреби и малтретиране предсказуемо водят не до стабилност и безопасност, а до несигурност и нестабилност". 

Говорителят на Автономния регион Синдзян, Luo Fuyong,  вчера отхвърли тези твърдения за рестрикции срещу задълженията през Рамадан.

“Ние уважаваме религията [на Уйгурите] и техните обичаи – нека е ясно,” каза Luo. Въпреки това призна, че на Уйгурски ученици, особено от основните училища, е попречвано да постят през Рамадан, от безпокойство за здравето.

Според годишния отчет на USCIRF, Уйгурските Мюсюлмани продължават да бъдат осъждани за осъществяване на независима религиозна дейност, държавните служители, преподаватели и студенти, са глобявани, ако спазват поста.

Друг доклад на базираната във Вашингтон Американска Асоциация на Уйгурите (UAA) през Април т.г. цитира собственика на Уйгурски ресторант от Хотан, който каза, че макар Рамадан да е възможност за Мюсюлмани да направят ремонт и реконструкция на бизнеса си, всеки ресторант, който е затворил за ремонт през месеца, бива глобяван. 

"Силно агресивните и обезпокоителни религиозни рестрикции срещу личния живот на Уйгурите от Китайската държава, единствено ще провокират гнева на тези хора", каза Президента на UAA Алим Сейтоф. "Насилието може отново да екскалира след систематичните репресивни мерки".

Д-р Реза Хасмат, изследовател в Оксфорд възху етническите малцинства в Китай, каза, че борбата с Правителството за религиозна свобода, е символ на идентичността на Уйгурите. "Тези мерки само ще втвърдят границата между етносите и Синдзян."

Други експерти предупреждават, че ситуацията в Синдзян е нещо повече от местен проблем със сигурността.

"Китай трябва да се грижи по-добре за малцинствата си", каза Ronan Gunaratna, ръководител на Международния Център за политическо насилие и изследване на тероризма в Сингапур. 

Засега отговора на Бейджинг е да подсили сигурността си и да обвинява други държави като САЩ и Турция в подстрекателство, както тя го нарича, религиозен екстремизъм и тероризъм. 

"През последните няколко седмици централното ръководство има само една идея - да използва колкото се може повече охрана", каза Кери Браун, директор на Център по Китайски науки към Университета в Сидни. “А това е много спорна стратегия.”

Той каза, че досегашния подход е "порочен кръг", който води до повече негодувание. "Правителството има параноичен начин на мислене, но това е истински проблем, който няма общо с външни лица."

Той добави, че богатия на ресурси Синдзян, който към момента има толкова Хан китайци, като Уйгурите, е твърде предразположен към масови бунтове с потенциал да разрастнат от регионално на национално ниво.

"Китай може да избухне навсякъде, но Синдзян е в челните редици", каза Браун. "Това е перфектната буря".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации