събота, 20 юли 2013 г.

Хиляди поддръжници на Морси са по улиците на Египет

19 юли 2013
източник MWC news
превод Милена Борисова-Иршад
Независимо от предупрежденията на военните за потушаване на тези ревностни протести, отново хиляди излязоха на улиците в Египет с искания за възстановяване на сваления с преврат Египетски президент Мохаммад Морси.
снимка mwcnews.net
Две формации от изстребители прелетя над Кайро и Александрия след края на Петъчната молитва.
Четири армейски хеликоптера кръжаха, докато други пет преминаха ниско над покривите с Египетски знамена, показвайки превъзходството на армията.
Ден по-рано наложения за приемник на Морси от армията Президент Адли Мансур се закле да се бори за стабилност срещу опонентите, които обвини, че искат да потопят засегнатата от криза страна "в нищото".
С развяни Египетски знамена и скандиране на слогани, огромни тълпи от протестиращи са до джамията Рабба ал-Адауийа от самото му сваляне на Морси на 3-ти юли.
"Ислямска, Ислямска" - скандират, с надежда за Ислямска държава. 
По-малки митинги се проведоха и в други части на Кайро, както и в множество градове в Египет, след призива на Мюсюлманското братство за ден на протести под надслов "Разчупване на преврата"
liveblog
Надим Баба, който предава от град Наср каза за про-Мурси митинга зад себе си: "Някои са членове на Братството, а други - не..."
За сигурността нашия кореспондент каза: "Чухме престрелки около ал-Азкар, където хората хвърлят камъни по поддръжници на Мохаммад Морси", но ситуацията бързо бе овладяна.
Опоненти на Морси планират собсвени митинги по-късно в Петък на Тахрир и около президентския дворец, които са отправни точки на масовите протести, довели до свалянето на Морси.
'Кървав военен преврат'
Поддръжници на Морси се сблъскаха няколко пъти със сили за сигурност - в понеделник вечерта се биха с полицията в близост до площад Рамзи, основна пътна артерия в Кайро. 
В изявление, публикувано в петък, про-Морси коалиция призова поддръжниците си да запазят мира и спокойствието, за "цивилизовано поведение".
"До всеки мъж и жена в Египет: Излезте срещу кървавия военен преврат," се казва в изявлението.
Поддръжници на Морси продължават поетапна седяща стачка до джамията на областния град Наср и до Университета в Кайро.
Близо 100 човека с убити в сблъсъци след свалянето на демократично избрания Морси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации