петък, 12 юли 2013 г.

Джамии и месжиди в Швеция


По определени лични причини, наличието и състоянието на религиозните храмове в Швеция, ми е доста интересно. Това, което видях и разбрах, предизвика огромно изумление и радост у мен.
Конкретно до този материал - оказва се, че ще е трудно да се покажат дори повечето джамии или месжиди в Швеция - една страна на безкомпромисна толерантност, където запазването на собственото и правото на другия на избор, е закон, както е и закон спокойствието...
Което е предпоставка за чудесен живот - определено липсата на преследване от всякакво естество, липсата на подтискане или незачитане, играе своята отлична роля за липсата на всякакво напрежение. За разлика от страни, в които уж има повече етноси или някакъв, оказва се, измислен етнически мир. 
Разбира се и там има шепа младежи с ислямофобски настроения....но нека не коментирам.
Както и да е - тя ще е поредното нещо, от което няма да се поучим. 
Аллах да ни е на помощ! 
За момента не разполагам със снимки на месжидите - има доста там, където няма наблизо джамия. Има джамии, както в Umeå, която е се строи. За други джамии - само в Гьотеборг са 7, отделно месжидите, няма снимки. Но може с помощта на Аллах това да се промени.
Ходенето по улиците с Ислямско облекло, както и отслужването на молитвите, постенето, е лесно и приятно. Освен джамиите, има доста места за молитва - дори в малки градове - колкото е столичния микрорайон Люлин например, има 7 места за молитва, освен джамията. 
Поне да се насладим на това, което имат хората.

Следващите снимки са на построената от благотворителната организация на Зайед бин Султа ал-Найа джамия (на шведски Zaid Ben Sultan Al Nahayans moské, арабски: جامع زايد بن سلطان آل نهيان‎), позната като Джамията в Стокхолм (Stockholms moské) или Голямата Джамия в Стокхолм (Stockholms stora moské). Намира се на Kapellgränd 10, непосредствено до малък парк - Björns trädgård, в квартал Södermalm в Стокхолм. Построена е през 2000, управлява се от Ислямската асоциация в Стокхолм. Тази година, през април, получи зелена светлина за викането за Джума от минаре.


снимка www.nbcnews.com
Снимката е от хутбата на Имам Бен Махмуд Рамех по време на Петъчна молитва в джамията в Стокхолм.

Stockholm Mosque | Images for Zayed bin Sultan Al Nahyan Mosque in sweden | Stockholm Mosque in Stockholm, Sweden | Zayed bin Sultan Al Nahyan Mosque sweden pictures | Zayed bin Sultan Al Nahyan Mosque sweden photo | Zayed bin Sultan Al Nahyan Mosque sweden wallpaper
http://www.beautifulmosque.com -  Втората джамия в Стокхолм - Fittja Mosque, е завърпена през 2007 , за да обслужва турската популация на града, изградена е в Турски стил. Обредите са на Турски и Шведски. Строежа започва през 1998 и завършва през 2007. Джамията се притежава от местниа Турска Ислямска Асоциация, в която членуват около 500 човека. Минарето е с височина 32.5 метра и е най-високото минаре в Европа.

В сайта http://www.beautifulmosque.com можете да разгледате още снимки от тази джамия, служения и молитви.
image source bigstory.ap.org

тази снимка, е от тук


Джамията Насир, Гьотеборг, Швеция
www.alislam.org


http://www.goteborgsmoske.se

http://www.goteborgsmoske.se


Джамията в град Уппсала (шведски: Uppsala Moské) се намира в квартал Kvarngärdet на град Уппсала. Преди се е твърдяло, че е най-северната джамия, но всъщност най-северна е в Санкт Петербург





www.beautifulmosque.com


Централната джамия и Ислямски център в Малмьо, отворил врати през 1984 г
ivarfjeld.com

Хутба в джамията в Оребро - работи от 2008г., veengle.com 


Джамията Bellevue е най-голямата в Гьотеборг (шведскиBellevuemoskén). Намира се на Generalsgatan 2A в квартал Белвю на града. Собственост на сомалийското мнозинство в Щвеция - Ислямски център на Сунитското верозиповедание (шведскиIslamiska Sunnicentret TrossamfundISC


труднопроизносимото име на града не намалява ни най-малко красотата на тази сграда :)

джамията в Trollhättans (Trollhättans moské) - работи от 1985г

Наистина Швеция е подслон за много хора от света, включително за много араби и сомалийци, но не бива да се мисли, че само нешведи са мюсюлмани.
Един хубав пример за обратното, е тази жена Хелена Бенуда, новоприела мюсюлманка, а снимката е от посещението й на кралската сватба!

снимките са от islamineurope.blogspot.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации