неделя, 21 юли 2013 г.

Рамадан в присъствието на спец служби

източник wordyou.ru

джамията в Яхром, атакувана в петък от силите за борба с
безредиците 
Службите налетяха на вярващи в петък в джамията на подмосковския град Яхром. Службите за масови безредици в пълно бойно снаряжение, обкръжиха джамията по време на петъчната молитва, след което набутаха мюсюлманите в предварително подготвени автобуси, като разделяха на различни страни руси от чужденци.  


Очевидно беше, че силите за сигурност не очакваха такъв голям брой вярващи, затова и на автобусите се наложи да направят по няколко курса, за да закарат мюсюлманите с руско поданство в Дмитровския УВД, а трудовите емигранти – във ФМС.

Хората с маски попречиха на опиталите се да излязат от джамията жени и деца, като им поискаха документи. Много не носеха паспорти и се наложи да звънят на роднини, като тогава се разбра, че мобилните връзки са прекъснати. Въпреки че ръководещите операцията спокойно говореха по телефоните си.
На администрацията на джамията се отдаде да говори с мухтасибата на Московска област. Управляващия религиозното ведомство Рушан Аббасов ги посъветва да "проявят търпение", заявявайки, че най-вероятно силите да имат законни основания...
Вероятно беше, че поради присъствието на репортажни екипи на телевизии, пристигнли едновременно със силите за борба с безредиците, последните се държаха сдържано, недопускайки никакви грубости. 
От своя страна обаче някои телевизионни репортери промениха фактите. Например съобщиха, че мюсюлманите са се събрали в частен дом съвсем нелегално. Независимо, че ръководството на спец операцията да беше наясно, че мюсюлманската общност  е взела под аренда зданието на съвсем законни основания, като копие на съответните документи са в месните инстанции. 
Снимано беше всичко, което се случи, както и вярващите и скоро видеота се появиха и в YouTube.
Като цяло бяха задържани около 300 човекя. Проверени бяха документите им и снети пръстови отпечатъци (!?!).
Еднакъв въпрос на всички - откога си в Исляма и откъде разбра за тази джамия? Някои бяха питани дали членуват в терористична организация или дали са запознати с някоя терористична организация по света.
«Беше накърнена честта на мюсюлманите, – заяви пред Wordyou.ru имама на джамията Ринат Якупов. – Нахлуха с автомати по време на свещения Рамадан, в петък! Изплашиха децата, жените, натъпкаха постещите в автобуси, като овце ги класифицираха - на граждански принцип».
Разпитите продължиха толкова дълго, че много от хората закъсняха за ифтар - края на дневния пост.
При шестима от задържаните се оказа, че документите не са в ред и бяха незабавни депортирани в родината си. Останалите бяха освободени.  
Когато и последния автобус със задържани отпътува, неканените гости поискаха да обискират сградата. «Фиксирано позвъняване», че там може да се осъществява терористична дейност, беше обяснението. 
Въпреки всичко администрацията на джамията отказа да ги пусне с кучета, както и настояха на обиска да присъстват представители на мюсюлманската общност. 
Под зоркия поглед на мюсюлманите, петима предварително събули обувки, претърсиха рафтовете с книги, погледнаха под килимите, както и в дарителските кутии. След като не намериха нищо нередно, напуснаха джамията.
Вярващите предполагат, че акцията е с цел сплашване. «Искат хората да се страхуват да посещават джамията, да приемат Исляма, да се наричат мюсюлмани , – каза един от присъстващите мюсюлмани, отказал да се назове по име.
Мюсюлманската общноат има намерение да обжалва действията на силите в градския съд. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации