понеделник, 22 юли 2013 г.

Полицията във Франция провокира "никабни бунтове"


Полицейски патрули по улиците на Парижкото предградие
Вече няколко вечери продължават размириците в парижкото предградие Trappes. Тълпи от младежи хвърляха камъни по полицията и подпалиха превозни средства, протестирайки срещу ареста на мюсюлманин, не позволил на полицията да премахне от лицето на жена му никаб, официално забранен на обществени места през 2011 година. Ситуацията около френската столица остава напрегната. 

Инцидентът е станал в четвъртък, а на следващата вечер в близост до полицейското управление, където е задържания, се събрали около 30 души с искания за освобождаването му. Когато полицията отказала, тълпата пред участъка станала по-многобройна и към сградата захвърчали камъни.
Извикана е специалната полиция, срещу тълпата е изстрелян сълзотворен газ. 
"Полицията не иска да ни чуе и ситуацията излезе иювън контрол - заяви пред телевизионния канал iTele местен жител, който нарече себе си Sufianom. - Trapp е едно голямо семейство. Ако ни нападнат, ние ще отговорим. "
Органите обвиниха 21-годишния французин, който приел исляма, че се опитал да удуши полицай, но тази версия се оспорва от Съвета срещу ислямофобията във Франция, който окачестви действията на полицията като "гаф" и "провокация".
В събота заподозреният е бил освободен да се яви в съда, но вълнениято не стихнаха. Същата нощ те се разпространиха в съседните предградия: младежи потрошиха автобусни спирки, подпалиха автомобили, към полицията потлетяха фишеци. Служителите на реда отговориха със сълзотворен газ и палки.
Министър на вътрешните работи Manuel Valls заяви, че ще останат на улицата, докато се възстанови спокойствието. Около полицейското управление в Trappes има трийсет коли на френските полицаи.

В бедните райони напрежението расте 

Страстите се разгорещиха в неделя вечерта, съобщи BBCСпоред някои доклади участниците в бунтовете дори се опитли да прегазят с кола един от полицаите, за щастие не е имало жертви.
"Всичко това започва да се разпространява в съседните области - Elancourt и Gviankur" - призна в телевизия BFM-TV, говорителят на полицейския съюз David Cullen.
Четирима души са били арестувани, 20 коли изгорени, се казва в изявление на министърът на вътрешните работи Manuel Valls.
Десните побързаха да обвинят социалистическото правителство, че не поддържа закона и реда. Левите от своя страна обвиниха десните политици, че се опитват да използват тези събития, за да клеветят хората от бедните предградия, пише Guardian.
Напрежението в района на големите френски градове, обитавани предимно от имигранти, отдавна расте.
Въпреки, че не е имало мащабни бунтове от 2005 г. насам, когато млади хора от бедни имигранти квартали дълго време предизвикваха ужас у жителите, местните прояви на насилие са ни най-малко необичайни.
През 2005 г., правителството трябваше да се въведе извънредно положение, когато вълната от бунтове, породени от смъртта двама тийнейджъри от ръцете на полицията в предградие на Париж, се разпространи из Франция.

източник wordyou.ru/
превод и редакция Милена Борисова-Иршад

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации