неделя, 14 юли 2013 г.

Как Мюсюлманите промениха футбола във Великобритания

Автор: Rob Cowling, BBC Religion
Източникwww.bbc.co.uk/
Превод: Милена Борисова - Иршад

www.bbc.co.uk/


www.bbc.co.uk/
На 5-ти февруари 2012 Нюкясъл играе с Астън Вила на Сейнт Джеймз Парк и един момент символизира влиянието на мюсюлманските играчи във Висшнат лига






След 30-та минута Deмбa Ba отбелязва за домакините. Изтичва до ъгъла, където е поздравен от Сенеглаския си сънародник Papiss Cisse. Двамата мюсюлмани падат на колене в молитва. 
Papiss Cisse, muslimvillage.com/
Нарастването броя на Мюсюлманските играчи, е породено от интернационализма във футбола. Така Висшата лига се превърна в доста по-интересно място.
Млади мъже от села в Западна Африка станаха световни звезди.

Те може да са намерили богатство и слава в Английските клубове, но повечето от тях държат на нещо, свързано с културната идентичност, нещо, което ги направлява и им дава комфрот, утешава ги в трудни моменти - тяхната Ислямска вяра.
Когато играч от ранга на Ва, който напусна Нюкясъл миналата година, за да се просъедини към Челси каже, че се отнася сериозно към религията си, някои футболни клубове може да не слушат добре. 
И това е една важна част от мениджмънта на клубовете - да разберат и да подпомогнат религиозните нужди на играчите си. 
Мюсюлманските футболисти са снабдени с халал храна, имат възможност да взимат душ самостоятелно от общите душове с останалите играчи, дава им се време и място да изпълняват молитвите си. 
Докато до скоро на всеки във Висшата лига се даваше бутилка шампанско.
За мюсюлманите алкохола е забранен. Така че когато халфа на Манчестър Сити Yaya Toure учтиво отказа да приеме своята награда по религиозни съображения, организаторите бяха принудени да седнат и да си вземат бележка.
Yaya Toure отбеляза два пъти за Манчестър Сити
за победа срещу Нюкясъл

dailymail.co.uk/

Шампанското беше премахнато и сега играчите получават малък трофей. 
Когато Ливърпул спечели Купата на Лигата през 2012, един отдаден Мюсюлманин излезе извън съблекалните, за да се предпази от алкохола, разпръскван над играчите.
Все пак има предизвикателство за управяването на Мюсюлманските играчи и Рамадан е една точка на напрежение. 
Как играчи, които не ядат и на пият течности по 18 часа на ден, могат да са в добра форма за 90 минути игра?!
Някои играчи настояват да постят всеки ден. Други постят по време на тренировките, но не и когато имат мач. Клубовете са склонни на някои компромиси, но периода си е изпитание за играчи и за мениджъри. 

Полузащитникът на Арсенал Abou Diaby, на 27, казва: "Арсенал би предпочел да не постя, но те разбират този специален за мен момент и се опитват да нагласят нещата така, че аз да се чувствам по-добре". 
Ва, на 28, признава, че е имал някои проблеми с мениджъри относно Рамадан, но казва, че е бил непоколебим. 
"Винаги, когато мениджър се възпротивеше на това, аз казвах: "Слушай, ще го направя! Ако представянето ми е добро, ще ме оставиш да играя; ако не - ще ме оставиш на пейката, това е". 
Бившия нападател на Стоук, Mamady Sidibe, на 33, подчертава: "Имаш няколко играчи, които постят по време на мачовете през деня и се справят отлично, тогава това не е проблем. Ако ви уверя, че по време на мача не съм гладен, тогава няма да давате извинения на хората". 
Тази година Рамадан свършва на 7-ми Август - 10 дни преди началото на сезона във Висшата лига. 
Спонсорските сделки също са източник на напрежение. Отборите, които рекламират на фланелките на играчите хазарт и компании за заеми, поставят своите Мюсюлмански играчи в трудно положение, защото излиза, че те рекламират неща, които противоречат на Ислямското учение. 
Миналия месец Cisse каза, че планира разговори с Нюлясъл и техния нов споносор за тениските Wonga, защото се притеснява да прави компромиси с вярата си.
Нападателят на Крю Nathan Ellington, на 32, който също е играл за Уест Бром и Тотнъм казва, че той не може да повлияе на решението за избор на спонсор за клубните облекла. 
Казва: "Мисля, че това е извън възможностите на Мюсюлманите. Независимо, че за тях е непозволено да играят хазарт, тук имаме нещо, което не им се отразява истински".
Али ал-Хабси от Оман, голмайстор на Тотнъм
Голмайстора на Тотнъм Ali Al-Habsi, на 31, е съгласен: "Ние сме играчи и тези неща идват от футболния ни клуб. Ние самите не можем да направим нищо, просто играем - това е работата ни". 
Феновете също се образоваха за Мюсюлманските практики. 
Когато мениджърът Alan Pardew предложи бавен старт на Ва за сезон 2011-2012, заради постенето, феновете забелязаха това и отбелязваха всеки следващ гол с песен, празнувайки колко много голове е вкарал през Рамадан - песента е на Depeche Mode - Just Can’t Get Enough.
Деца, които играят футбол в парковете на Нюкясъл, са забелязани да падат на колене, сякаш правейки молитва, след като са вкарали гол. 
Те може и да не разбират пълното значение, но това също е знак, че Мюсюлманските практики стават все по-популярни в Британската култура.

Още една статия по темата: Футболния клуб Байерн-Мюнхен, строи джамия за мюсюлманите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации