сряда, 18 май 2011 г.

Изискването на държавата е, когато се снимат за паспорт, да свалят хиджаба.


Въпрос:
Живеем в ХХХ и когато правим паспортите си, се нуждаем от снимка, но проблема е, че когато мюсюлманката се снима за официалните документи, не трябва да бъде с хиджаб...

Отговор: Слава на Аллах!
Вярно е, че повечето държави правят нещата така, че мюсюлманката да не спазва хиджаба си, което е сериозен проблем. Ако това е в куффар държава, няма по-голям грях от куфр, но трагедията идва тогава, когато това се прави от мюсюлмани. Същото е, когато някои държави изискват мюсюлманките да бъдат без хиджаб на официалните си документи. Когато куффар страна изисква това, в същото време виждаме и т.нар. мюсюлмански държави да отказват същото или да правят нещата много крайно.

На 26.04.2004 новинарска агенция предава, че немското правителство е позволило на мюсюлманките да използуват снимки за паспортите си, на които са с хиджаб.

Руската Дума е анулирала решение на Министерството на вътрешните работи, което било постановило гражданите да се снимат за документи само с голи глави, като решила, че „гражданките, на които религиозните вярвания не позволяват да се откриват пред непознати с открита глава, могат да изпозлуват снимки с покрити глави за паспорт“.

Вижда се, че някои правителства на куффар държави поддържат правата на мюсюлманките, докато точно обратното се среща в мюсюлмански държави.

Както и да е, не е позволено за жената да се подчинява на някой, който й казва да не се подчинява на Аллах и да свали хиджаба си на улицата или за снимка. Не е позволено на жената да прави нещо повече от това, за което е принудена, като например да бъде заставена или ако тези документи не са необходимост за живот.

Не е позволено да се живее против ислямските правила в този случай, освен ако не е сигурна необходимостта или евентуално е по-добре. Не е позволено да се прави това заради несъществени пътувания, освен в случай на необходимост и за основни документи, като документи за местоживеене и лични карти.

Никой няма право да вижда снимките й, освен махрам или ако фотографа е жена, а само в краен случай ако не може да намери фотограф-жена, тя е извинена. И не е позволено за нея да прави повече от изискуемото откриване на главата. Някои държави приемат снимки, на които ушите или предната част на главата са открити, така че жената не трябва да прави повече от това.

Молим Аллах за облекчение на мюсюлманите, да ги направи твърди в религията, която Той е избрал за тях и да им помогне да бъдат крепки и със силна вяра в Него.

А Аллах знае най-добре.

Islam Q&A, 

Фатуа № 74322

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации