петък, 20 май 2011 г.

Отворено писмо на БХК до Главния прокурор по случай сблъсъка пред джамията в София

[20 май 2011]

ОТВОРЕНО ПИСМО
На Български хелзинкски комитет

София, 20 май 2011 г.

До Главния прокурор на Република България
Г-н Борис Велчев

Копие: Министъра на вътрешните работи
Г-н Цветан Цветанов

Копие: Списък с медии

Уважаеми г-н Велчев,

Пиша Ви по повод днешния инцидент пред софийската джамия Баня Башъ, при който, в резултат от поредната провокация на група националисти от политическа партия „Атака”, се стигна до сблъсъци и насилия, в резултат на които пострадаха невинни хора. Според съобщения в медии от днес при сблъсъците са пострадали много хора, а един от мюсюлманите е с пукнат череп. По сведения на същите източници, от протестиращите привърженици на „Атака” пред джамията е изваден демонстративно фес и е разрязан пред около 150-те симпатизанти на „Атака” и около 200 мюсюлмани, събрани на мирна петъчна молитва.

Днес пред софийската джамия бяха извършени поредица от тежки престъпления. Инцидентът е тревожна ескалация на ксенофобията и религиозната омраза, подбудена от политически кръгове, за които подобни провокации се превърнаха в професия. Той е тежко посегателство върху физическата неприкосновеност и религиозните права на български граждани и грозно петно върху международната репутация на нашата страна.

Уважаеми г-н Велчев,

Обръщам се към Вас с молба да упражните своите правомощия по закон и Конституция и да разпоредите цялостно разследване на инцидента пред софийската джамия. Предварителните данни насочват към ключовата роля на партия „Атака” в този инцидент. Ако разследването докаже такава роля, тогава тази партия следва да бъде обявена извън закона. Моля да обърнете внимание на изискванията на Рамково решение 2008/913/ПВР на Съвета на ЕС от 28 ноември 2008 година относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право, които имат задължителен характер за България, както и на възприетите от Европейския съд по правата на човека критерии за съответствие на политическите партии с нормите на едно демократично общество по делото Партия Рефах и др. срещу Турция от 2003 г.


Председател на БХК:

Д-р Красимир Кънев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации