четвъртък, 5 май 2011 г.

Християните в Близкия Изток



Блогът на Мариян
Противно на разпространеното мнение, не всички араби са мюсюлмани. Съществуват и араби християни, които живеят в Близкия изток. Такива сравнително малки общности живеят в Йордания и Ирак. По-значителни са християнските малцинства в Ливан, коптите в Египет (няколко милиона души), християните в Сирия и Палестина (по около 10% във всяка една от страните).
Естествено, в Палестина, където е най-старата църква (а църква ще рече общност от вярващи, а не просто храм) в света, се намират най-много християнски деноминации. Има различни арменски, гръцки, католически, руски, протестантски и пр. църкви. Това е обяснимо, тъй като и за православните, и за католиците, и за протестантите Витлеем - рожденото място на Спасителя и Божи гроб и хълмът Голгота, където Христос е разпнат (и двете места се намират в Ерусалим), са с особено духовно значение.
В Йордания, Палестина и Сирия Коледа и Великден са официални празници. Дори нещо повече, в Палестина християните се радват на свръхпредставителна квота в Палестинския законодателен съвет. Сиреч, запазената квота за християните е по-висока, отколкото е техният процентен брой.
Също така, законът повелява, че кметовете на Витлеем и Рамалла, столицата на палестинската автономия, задължително трябва да са от християнско изповедание.
На 25.07.2010 г. палестинецът епископ Муниб Юнан от Евангелската лютеранска църква на Йордан и Светата земя е избран за глава на лютеранската църква в света, обединяваща 145 църкви от 79 страни, като главният мотив е да се поставят на дневен ред проблемите на християнските църкви в Близкия Изток - емиграцията на християни, която намалява абсолютната им бройка и процентното им съотношение спрямо техните съседи мюсюлмани, например, израелската окупация, насилието срещу християни от страна на екстремистки групи.
Като цяло обаче, тъй като мюсюлманите считат християните за хора на писанието (ахл-ал-китаб), а и става дума за техни еднородни братя-араби, съжетелството е мирно и хармонично. Дори още в Средновековието са засвидетелствани случаи, в които араби-християни са се сражавали редом с мюсюлманите срещу кръстоносците.
Араби-християни са основни дейци и на арабското пробуждане и възраждане през 19. в. - Нахда.
Известното ливанско перо Джубран Халил Джубран също е ливански християнин, някои от най-прочутите палестинци - като проф. Едуард Саид и Иса Наклех, дългогодишен висш дипломат - също са араби-християни.
Въпреки приказките за сблъсък на цивилизациите, християни и мюсюлмани в Ерусалим заедно посрещат радост и тъга, несгодите на окупацията, празниците - собствените и на другите, празнувани все общо, заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации