вторник, 17 май 2011 г.

Хишам Хедр: Страхът от ислямските партии е неоснователен


Източник: Getty Images / Guliver


Безпокойството от ислямските партии е неоснователно, заяви Хишам Хедр /Hesham Khedr/, основал нова ислямска партия в Египет, в дискусиите във втория ден от международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток". Той отбеляза, че вероятно е единственият говорител на конференцията от името на политическия ислям. Според него безпокойствата от така наречените ислямски партии са предизвикани от иранския опит, където е установена такава ислямска политика и управление. В исляма властта е гражданска по принцип, така че опасенията са неоснователни, заяви гостът.
По думите му в арабския свят не се признава религиозната власт. Ние разграничаваме религиозната от светската власт, но ислямът не може да бъде отделян от обществения живот като цяло, защото изборите и конституцията се правят от хората, а културата на хората е ислямска, отбеляза Хедр. Според него трябва да се изгради ново, съвременно общество, което да бъде силно, и ако то може да изгради силни граждански институции, то никой не може да му отнеме властта. Има страх от идването на власт на "Мюсюлмански братя", но те ще работят по демократичен начин и какъв е проблемът тогава, попита Хедр.
Според него ако те стигнат по демократичен начин до властта, и ако не оправдаят доверието, след четири години ще бъдат сменени. Не е добре да бъдат отстранявани ислямските партии, защото това предизвиква реакция със сила, отбеляза лекторът. По думите му "Мюсюлмански братя" са добре организирани, защото и досега те са се борили.
На зададен по-късно от залата въпрос дали ще приеме жена или християнин да стане президент на Египет, дали ще приеме да се развива туристическата индустрия и да има алкохол за туристите и дали може те да носят бански костюми, приема ли да има банкова лихва или се смята, че това трябва да бъде забранено, Хедр заяви, че ще приемат това, което народът ще одобри.
"Изразявам моя страх от тържествуващия тон на моя колега. Не сме стигнали до избори, а той вече говори така, сякаш ги е спечелил", заяви следващият лектор Исам ал Хафаджи /Isam al Khafaji/. Разглеждам ислямските партии, като държави в сянка, паралелни държави, а не политически партии в класическия смисъл, заяви Хафаджи.
По думите му, когато държавата абдикира от изпълнение на основните си задължения, гражданското общество е изправено до стената, хората не могат да намерят добри училища, клиники, по-добър живот и избират ислямските партии. Според него различията в Близкия изток и Северна Африка /МЕNА -Middle East and North Afrika/ са много по-големи, отколкото в Европа. Това ще играе огромна роля в съдържанието на революциите в отделните страни, добави лекторът. Като пример той даде разликата във възприятията на хората за корупция в Албания и в Чехия, и съответно в Тунис и Йемен.
Хафаджи отбеляза също, че най-лошото, което може да се случи, след като мине еуфорията от революцията, след 20 години да се говори с носталгия за комунизма или в случая за Бен Али или за някой друг. Това е нещо, което революциите не трябва да допускат, смята лекторът. БТА

Редактор: Десислава Ушатова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации