петък, 27 май 2011 г.

Парламентът осъди действията на "Атака"


27.05.2011

Иван Костов: В България в момента няма ислямски фундаментализъм, но е възможно да се появи ако продължат подобни ксенофобски провокации

Новини
Народното събрание прие декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозен мир в страната.

"Народните представители осъждат категорично агресията на политическа партия "Атака" на 20 май 2011 г. срещу вярващите в центъра на столицата. Особено скандално е, че това е направено в свещения за мюсюлманите петъчен ден по време на задължителната им молитва.

С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество. Поведението й е дълбоко чуждо на българския народ, на неговата религиозна търпимост и етническа толерантност.

Изразяваме дълбока загриженост от опитите да бъде подкопан етническия мир и да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа.

След своя опит за агресия срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на Република България, ПП "Атака" е опасна за управлението в страната", се посочва в декларацията, прочетена от трибуната от съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Проектът бе подписан от представители на четири парламентарни групи - ГЕРБ, Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС.

От "Атака" заявиха, че няма да участват в гласуването, защото НС не можело да бъде съд и разследването на инцидента не е приключило.

Депутатът Явор Нотев прочете от парламентарната трибуна уведомителното писмо от лидера на "Атака" Волен Сидеров до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. С него Сидеров предупреждава, че има информация, че днес срещу посетителите на софийската джамия "Баня Башъ" се подготвят провокации, с които "Атака" няма нищо общо.

"Атака" информира Цветанов, че прави вътрешнопартийно разследване по отношение на лицата, запалили рогозка в близост до джамията на 20 май, като до момента е установено, че те не са ччленове на партията.

В България в момента няма ислямски фундаментализъм, но е възможно да се появи,

заяви Иван Костов.

В интервю за Нова телевизия съпредседателят на Синята коалиция и лидер на Демократи за силна България предупреди, че "ако ние не обявим пред европейските си партньори, че не сме ксенофобска страна, срещу България ще има големи санкции, ще се влошат отношенията ни и със съседни страни. Възможно е дори да се превърнем в мишена на терористи".

Иван Костов заяви, че провокацията на "Атака" преди седмица е много тежко нарушаване на общоевропейски ценности.

Все едно да влезеш в християнския храм и да нарушиш молитватав неделя или в еврейския храм в събота, даде пример Костов.

Не може да допуснем това заради някой, който си е изтървал нервите, каза Костов и призова мюсюлманите да не се поддават на провокациите и да не провокират те на свой ред.

Той напомни, че във всяка общност има хора, които се поддават на емоциите си, с по-слаби нерви са, но те трябва да бъдат възпирани.

Действията на "Атака" пред софийската джамия не са раздор, а тежко задушаване на общоевропейски ценности, на религиозния мир. Това е провокация срещу вярващите, добави Костов.

Всеки, който си служи с религията, за да прави политика, нарушава конституцията.

"Атака" безспорно прави това и хората, които са провокирали конфликта, трябва да си понесат последствията, категоричен е Костов.

По думите му голямото умение на властта е да успее да запази етническия мир.

Продължавайки да говори за действията на „Атака", Иван Костов допусна, че хората от тази партия, които ги приемат единствено в руското посолство от всички дипломатически представителства в София, се опитват да упражнява натиск върху правителството.

"Атака" ще оттегли подкрепата си от ГЕРБ, ако не се случат, например  руските проекти, каза лидерът на ДСБ.

В отговор на въпрос, Иван Костов каза, че

всеки ще реши сам за себе си дали да публикуваната информация в "Уикилийкс" е истина.

Ако четем внимателно становището на американското посолство, като че ли не се опровергава изнесената информация. Най-важното е, че отношенията между България и САЩ са по-добри отвсякога, коментира съпредседателя на "Синята коалиция".

България гарантира сигурността си през НАТО и е много важно да поддържа добри отношения със страните там. Когато няма достатъчно воля да се върви по пътя на реформите, се прави мониторинг и започват да те побутват, това е и бутане, и дърпане. Затова тези, които са ти партньори, винаги те побутват, допълни Костов.

Според него най-голямото доказателство дали българското правителство води балансирана политика между САЩ и Русия ще го видим в следващите седмици - в зависимост от това  дали кабинетът ще отстъпи на Русия и ще допусне страната ни да стане обект, "който не само ще го дърпат и бутат, но и ще го санкционират".

източник: Вести.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации