събота, 14 май 2011 г.

„ПОЛИТИКАТА И РЕЛИГИЯТА ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА”

от Али Хайраддин

Това го каза главният мюфтия Мустафа хаджи в „Сеизмограф”, преди националната конференция и е вярно. Преди да се проведе конференцията, чифт подметки бяха изтъркани по пътеките към централата на ДПС, а иначе - няма намеса в изповеданието. Да бе, да, самите те не си вярват на това, което казват, но не се знае, може пък някой да им повярва!..
Та, верни са тези думи, защото взаимно си помагат, интереси, какво да се прави. Феса клати интереса, както някъде беше казано. От понеделник започват районните конференции за избор на районни мюфтии. Прощавайте, обърках се, за предлагане на кандидати за районни мюфтии, защото районната конференция, както и Районният мюсюлмански съвет нямат право да вземат решения, да избират, а само да предлагат, да съветват. Предлагат трима от които Висшият съвет избира. Такава им е ролята според новоприетия устав, който стъкмиха на изповеданието, за да го дирижират. А решенията, те се взимат горе, от Висшият Мюсюлмански съвет. И познайте кой е в него?! Ами че разбира се, районните мюфтии. Така е редно. Те ще решават за самите себе си. Няма как, демокрация е…
За районните конференции запретнаха ръкави и депутатите на ДПС, както винаги, иначе, няааама намеса. Заедно с мюфтиите проверяват кандидатите за районни мюфтии, за да имат представа кой е по подходящ и да знаят кого да поставят.
Така е и в нашия благоевградски  район. Депутатът Алиосман Имамов вече е очакван с главният мюфтия в Гоце Делчев, където ще се проведе конференцията. Очакват го да даде съвет, кой е по-подходящия, защото утре са пък другите избори и мюфтията трябва да помага.
Взаимопомощта е хубаво нещо, сплотява хората, прави ги по-човечни. Не и при тази взаимопомощ обаче, между мюфтии и политици, защото вместо полза и да сплотява, тя вреди и разделя  и все повече разделя хората и обществото.
Политиците ги разбирам, те и без очила не се срамуват, а за страх от Аллах и дума да не става. За разлика от голямата  част от останалите политици, които поне веднъж на година влизат в църква, „нашите” можем да видим, че доближават джамия, само на откриването на нова, за да демонстрират присъствие, а не от някаква духовна нужда.
Това, което не мога да разбера е поведението на духовенството, както му казват, защото в религията, в случая сиреч при тях, се очаква  да има ценности като праведност, искреност, принципи и т.н. За жалост, все повече и повече такива рядко се откриват у духовните представители.
Политиците си знаят работата, възползват се, използват всичко, и религията и каквото им се отдаде. Така е в политиката. Какво прави духовенството обаче, политизира се, участва в долнопробни скрупули, интриги – гони лични интереси, не се интересува от праведност и искреност…  Дали си задават въпроса накъде отиват?!
Какво да очакваме след всичко това – подкрепа от Аллах, сполука, успех…               
Ето тава са причините за загубеното доверие сред вярващите и за последствията, на които ставаме свидетели.
Това задължително трябва да се промени и ние не трябва да мълчим, когато има и виждаме такива нередности, иначе, всички сме в кюпа…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации