неделя, 1 май 2011 г.

С кого ще бъде жената в рая?



В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! 

С кого ще бъде жената в рая, ако е имала повече от един съпруг? 

Относно този въпрос учените са изказали три мнения: 


1.Първо мнение – жената ще бъде в Рая с този мъж, който е бил с най-добър нрав. Като доказателство, привържениците на това мнение посочват следния хадис: „ Предава се, че Умм Хабиба, Аллах да е доволен от нея, веднъж попитала Пратеника /с.а.с./: „С кого ще бъде жената в Рая, ако е имала двама съпрузи?” Пратеникът/сас/ отговорил: „Тя ще бъде с този, който е имал най-добър нрав, о Умм Хабиба, тъй като добрия характер е най-хубавото качество и в този и в отвъдния живот!” 
Този хадис не е достоверен, както са казали имам Абу Хатем, Яхя ибн Ма’ин, ан-Нисаи, ал-Бухари, ал-Азди, Ибн Ади, аз-Захаби и др. имами. 
Тъй като този хадис се счита за недостоверен, то мнението не се приема за достоверно. 


2.Второ мнение – жената ще избира сама с кого да 
бъде. Това мнение обаче, не се опира на никакво доказателство. Шейх ал-Мунаджид е казал: „Не съм видял никакво доказателство от тези, които защитават това мнение.”Сред учените защитавали това мнение е и шейх Ибн Усаймин. Но това мнение дори не се споменава, тъй като не почива на никаква основа. 


3. Трето мнение – то е и единственото правилно, за което има доказателства. Жената ще бъде в Рая с този мъж, който и е бил последен съпруг в земния живот. 
Предава се, че Му’ауийе след смъртта на Абу ад-Дарда се сватосал с Умм ад-Дарда, Аллах да е доволен от всички, и тя казала: „Чувала съм от Абу ад-Дарда, че Пратеника/с.а.с./ е казвал: „...всяка жена, която се е омъжила за друг, след като съпругът и почине, ще бъде в Рая с този, който и е бил последен съпруг!” Умм ад-Дарда казала: „ Аз не искам да заменям Абу ад-Дарда с теб!” 
Също така и от Айша, Аллах да е доволен от нея, се предава, че Пророка /с.а.с./ е казал: „Жената ще бъде с последния си съпруг!” 
Тези хадиси имат по няколко вериги на предаване, които се усилват една друга и чиято достоверност потвърждават Абу аш-Шейх, хафъз ас-Суюти и шейх ал-Албани. 
Тези хадиси се потвърждават и от сподвижниците на Пророка /с.а.с./. Предава се, че Хузайфа,Аллах да е доволен от него, казвал на жена си: „Ако искаш да бъдеш моя жена в Рая, не се омъжвай след смъртта ми, тъй като жената ще бъде в Рая с последния си съпруг. Именно по тази причина Аллах е забранил на съпругите на Пратеника /с.а.с./ да се омъжват след неговата смърт, тъй като ще бъдат негови съпруги и в Рая. /ибн Асакир 1/193/ 
Предава се също, че когато Асма искала да се разведе с аз-Зубаир, нейният баща Абу Бакр и казал: „О, дъще, търпи, тъй като, ако жената има праведен съпруг, след чиято смърт не се е омъжвала, Аллах непременно ще ги събере отново в Рая!” 


Заключение: Шейх Салих ал-Мунанджид е казал: „Що се отнася до това, че жената ще бъде с този, който е имал най-добър характер, достоверни доказателства за това няма. Мнението, което поддържа тезата, че жената ще избира сама с кого да бъде от съпрузите си изобщо няма никакви доказателства. Мнението за това, че жената ще бъде с последния си съпруг е най-близко до истината, доколкото се основава на хадиса на Умм ад-Дарда, която се позовава на Пророка /с.а.с./ и се подкрепя от сподвижниците: Хузайф и Асма.”/ „Суал уа джауа6” № 8068/



Да опознаем Исляма

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации