понеделник, 16 май 2011 г.

Ако периода й дойде в момент, в който е джунуб, трябва ли да взима гусл за джанаба?



Въпрос:
Как трябва да се почисти жената от джанаба, когато е в цикъл? Ако се очисти от джанаба по време на цикъл – как трябва да го направи? Може ли да се очисти от джанаба и да е още в цикъл или какво?


Отговор: Слава на Аллах!

Ако жената в цикъл стане джунуб или е джунуб, когато периода й дойде, предписано за нея е да направи гусл, за да се изчисти от джанаба. Това, което е важно също е, че тя ще може да рецитира Коран в този случай без да пипа Мус-хаф, защото този, който е джунуб няма право да рецитира Коран, за разлика от жената в цикъл. Виж въпроси № 2564 и 60213

Начина, по който се прави гусл е един и е предписан от шариа’ – започва се с измиване на всички части от тялото, които се мият по време на ‘уду, после с три шепи вода се измива главата, после се измива дясната, а след нея лявата част на тялото. Тогава няма да има джанаба, а само менструация.

Ибн Кудама, Аллах да се смили над него, е казал в ал-Мугни (1/134): „Ако тя направи гусл за джанаба по време на менструация, нейния гусл е валиден и правилата за джанаба не ще важат вече за нея. Това е и становище на Ахмад, който е казал: „Джанаба се премахва, но мензиса – не, докато кръвотечението не спре. Не знам някой друг, освен ‘Ата’ да е казал, че жената в цикъл не трябва да прави гусл за джанаба, но също се предава, че той е казал ,че тя трябва да направи гусл. Край на цитата.

А Аллах знае най-добре!

Islam Q&A, № 91793


Забележка: Превода на български на фатауи  № 2564 и 60213, предстои в скоро време иншаАллах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации